Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
ROZHOVOR: Gastroenterológ Kužela vyvracia mýty o kolonoskopii a gastroskopii
Zdielať na

ROZHOVOR: Gastroenterológ Kužela vyvracia mýty o kolonoskopii a gastroskopii

Zdroj: SITA/Archívne foto

BRATISLAVA / Gastroenterologické vyšetrenia, vďaka ktorým zistíme či máme zdravotné problémy sú stále strašiakom mnohých pacientov. Gastroenterológ Ladislav Kužela vyvracia mýty o vyšetreniach, ktoré nie sú príliš obľúbené u pacientov - kolonoskopia a gastroskopia. Vyvracia aj mýtus o trávení žuvačky či klobásy.

Pán doktor, endoskopické vyšetrenia sú strašiakom ľudí, najmä teda gastroskopia ako vyšetrenie, kedy je hadica zavedená do žalúdka. Je to naozaj také bolestivé a ako to mnohí označujú, to najhoršie vyšetrenie?

Dokonca pre mnohých sme my gastroenterológovia tým strašiakom, nielen tie hadičky a ja ďakujem za túto možnosť vysvetliť národu, že to naozaj nie je žiadny strašiak. Je rok 2021, endoskopia si prešla svojou dlhou cestou a na konci tejto cesty  sa to vyšetrenie stalo stalo doslova jedno komfortné, príjemné, zároveň doslova a do písmena veľmi nápomocné vyšetrenie. Inými slovami, my nielen vidíme pomocou týchto hadičiek, ale zároveň vieme aj liečebne pomôcť, čo je úplný zázrak, lebo počas jedného zákroku vlastne máme dve v jednom.

Druhým vyšetrením je kolonoskopia. Tu sa ľudia veľmi obávajú, že čo môžu a či vôbec môžu deň pred týmto vyšetrením jesť. Ako to je? 

Najprv ešte k tomu príjemnému. My to vieme spríjemniť rôznymi prostriedkami, to znamená, že existujú rôzne injekcie, ktoré utlmia, pritlmia pacienta, alebo ho nebodaj až úplne uspia, preto je to dobré a príjemné vyšetrenie. A čo sa týka tej kolonoskopie, veľa pacientov vďaka týmto možnostiam, čo máme, týmto príjemným možnostiam, naozaj hovorí, že tá príprava je pre nich horšia ako samotné vyšetrenie. Ale aj príprava nemusí byť dramatická, pretože naozaj ide o jednu základnú vec. Vynechať pár dní zvyšky zo stravy. Prečo vynechať zvyšky, pretože zvyšky ako také ostávajú na sliznici čreva, aj keď pacient vypije prípravky a čistí sa inými slovami, my potom nemusíme vidieť rôzne drobné zmeny, ktoré potrebujeme vidieť a pre ktoré to vyšetrenie robíme. To je to, čo hovorím, že my vieme aj liečebne zasiahnuť, to znamená konkrétne pri hrubom čreve, ak je taký výbežok, ktorý sa volá polyp, tak my ho vieme hneď zobrať, to znamená, my zoberieme predrakovinový stav a pacientovi doslova a do písmena vieme zachrániť život, takže pre toto tie zvyšky určite nie. Existuje veľa, veľa diét, my sme dokonca aj s kolegami pripravili receptár, aby sme ukázali aj to, že diéty, ktoré pred kolonoskopiou pacient zažíva a má zažiť, tak vedia byť chutné, čiže inými slovami, ani toto už nie je strašiakom a tam si len treba pamätať, že jesť je potrebné, lebo veľa pacientov vysadí stravu v domnení, keď nejem, mám čistejšie črevo. Ale nie je to tak. Naplnením žalúdka sa vlastne spúšťa reflex, ktorý púšťa, teda aj zrýchľuje pohyby čreva. Inými slovami nám vlastne jedenie pomáha pri vyprázdňovaní.

Vy ste vo svojej knihe spísali mýty a fakty. Ľudia sa obávajú, že endoskopickými vyšetreniami sa im prenesie infekcia od iného pacienta, ako to je v skutočnosti?

Keby bola maska dole, tak by bol vidno úsmev na tvári, že čo všetko dokáže kolovať éterom, internetom a svetom a vlastne naozaj tieto mýty sú až na toľko nebezpečné, že odrádzajú ľudí od endoskopického vyšetrenia, že neprídu na toto vyšetrenie. Konkrétne tá infekcia, v dnešnej dobe naozaj my máme tak bezpečné programy, čistiace programy, to znamená inými slovami v spolupráci s hygienou, Slovensko má jedno z najprísnejších opatrení, ako čistiť endoskop pred zákrokom. Inými slovami prenos infekcie je možný na 0,00 percenta, čiže inými slovami je nemožný.

Ako funguje naše trávenie možno aj teraz v tom čase Covidu, kedy sme väčšinu času naozaj doma?

V tomto čase Covidu naozaj naše trávenie dostáva zabrať doslova a do písmena, pretože výskumy ukázali, že home office totiž nie je až tak prospešný pre naše trávenie, ako sme si mysleli. Inými slovami v rámci home officu ľudia doma strávia cirka 10 hodín za počítačom a z toho 70 percent času doslova a do písmena sa nedvihnú zo stoličky. Keď sa nehýbe telo, nehýbe sa ani tráviaci trakt a pritom malá gastroenterologická vsuvka hovorí o tom, že stačí jednoduché: postaviť sa. Keď sa postavíme, prekrvia sa nám  naše útroby a v podstate to málo nám stačí k tomu, aby naše črevá a trávenie boli zdravšie a šťastnejšie. Čiže inými slovami rada na domov, keď teda v tomto období naozaj pracujeme tak neobvykle a inak ako sme zvykli, je dobré sa doma postaviť pri práci s počítačom. Švédi to dokonca pochopili do tej miery, že 90 percent domácností, kde realizujú home office, si kúpili stolíky, ktoré sú posuvné. To znamená, on vie sedieť, pracovať alebo si zvýši stolík a stojí a pracuje. A nehovoriac o tom, že keď máme telefóny, tak chodiť pri tom telefonovaní je len a len prospešné aj pre náš tráviaci trakt.

S trávením súvisí aj taký mýtus, že keď prehltneme žuvačku, tak sa trávi roky, je to skutočne tak?

Toto je magický mýtus, ktorý ma vždy rozosmeje. Ešte raz som aj počul mýtus o klobáse, zjeme klobásu a tá nám 7 rokov ostáva v čreve. Takže ono je to veľmi podobné aj s tou žuvačkou. Nie, nie je to tak, samozrejme. Neviem si to predstaviť, že by náš žalúdok vyzeral ako stôl na základnej škole, kedy sme sa chytili zospodu a už nikto sa nechcel chytiť znova toho stola zospodu, lebo tam boli žuvačky. Žalúdok ani črevá nie sú v žiadnom prípade zanesené ani klobásami ani žuvačkami. Náš tráviaci trakt je magický v tom, že dokáže spracovať aj nestráviteľné veci ako je guma v žuvačke. Ona ide len trošku pomalšie tráviacim traktom, ale prejde ním. Neostáva tam, nezalepuje sa, nenalepuje sa, takže netreba sa báť a takisto klobása tam neostáva.

Spomínate tie potraviny, klobásu, sú potravinové intolerancie takou modernou chorobou teraz?

Niektorí z toho majú naozaj pocit, že je to moderná choroba, ale intolerancie sme tu mali. Akurát v poslednej dobe sú vo zvýšenej miere preto, akým spôsobom sú spracovávané naše potraviny. Naozaj už tých doslova biopotravín máme stále menej a menej. Keď si zoberieme, ako sú konzervované potraviny, tie všetky látky, ktoré sú tam pridávané a zabezpečujú trvanlivosť tých potravín, nie vždy sú prospešné aj v rámci týchto intolerancií a pre toto sa my napríklad v našej praxi veľmi často v poslednej dobe stretávame s rôznymi skríženými intoleranciami, to znamená, pacient má viac potravín, na ktoré reaguje citlivo. Tým pádom tráviaci trakt tiež nie je s tým optimálne nadšený.

A je pravda aj v takýchto prípadoch, že treba mať každý deň stolicu?

Netreba sa báť. Gastroenterologická norma je pomerne voľná. To znamená, u nás v gastroenterológii sa hovorí do tri stolice za týždeň je v poriadku a takisto do tri denne, čiže tri a tri. Tri denne, tri týždenne. Toto stačí si zapamätať a toto je pomerne celkom široká norma, čiže netreba mať paniku z toho, keď nie je stolica denne.

A ako je to s plávaním? Môžeme jesť polhodinu pred plávaním?

No aj moja mama mi to zakázala, keď som sa najedol, nepúšťala ma do vody. Touto cestou ju pozdravujem. Naozaj, nie je to tak, môžeme sa kúpať, pretože náš tráviaci trakt zvládne aj to, že ideme do vody, pretože svaly kostrové a svaly útrobné, ktoré pohybujú tráviacimi orgánmi, sú úplne iné a reagujú nezávisle na sebe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy