Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerstvo hospodárstva zriadi výberovú komisiu, do ktorej budú prizvaní aj Fico, Pellegrini a Kotleba
Zdielať na

Ministerstvo hospodárstva zriadi výberovú komisiu, do ktorej budú prizvaní aj Fico, Pellegrini a Kotleba

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaní vlády informoval o nákupe ďalších 16 miliónov testov. Chce zriadiť výberovú komisiu, do ktorej chce zavolať aj opozíciu.

Nový nákup antigénových testov bude v kompetencii ministerstva hospodárstva. Kým ešte včera sa tomu bránil a hovoriť chcel Richard Sulík s partnermi na koaličnej rade, dnes je všetko inak. Minister Richard Sulík informoval o tejto skutočnosti s predpokladom, že Najvyšší kontrolný úrad potvrdí, že je to v súlade so zákonom. "Zároveň sa obrátim na Úrad pre verejné obstarávanie ohľadom metódy obstarania. Ktoré metódy sú povolené pre tento typ obstarávania," opísal postup pri nákupe testov Richard Sulík. 

Najvyšší kontrolný úrad na otázku TV JOJ, či odsúhlasili nákup testov ministerstvu hospodárstva odpovedala riaditeľka Janka Burdová: "NKÚ môže konať len v mantineloch svojich ústavných a zákonných kompetencií. Úrad nemá právo posudzovať rozhodnutia iných štátnych inštitúcií, ale ani sa záväzne vyjadrovať ku kompetenčným sporom. Takúto možnosť má Ústavný súd a preto takúto vecnú požiadavku treba smerovať na súd, nie na kontrolný úrad".

Podľa uznesenia vlády je plánovaný nákup na šestnásť miliónov kusov. Objednávka šestnásť miliónov testov by mala byť rozdelená na 4 objednávky. Sulík tvrdí, že sa pokúsi splniť termín ale n ahlavu sa stavať nebude. Premiér mu odkázal, nech dokáže, čo dokáže. "Je to ku konkrétnym dátumom po štyri milióny. To bol aj dôvod prečo som sa zdržal. Lebo my môžeme síce napísať do uznesenia vlády čokoľvek, môžeme napísať aj, že slnko nesmie vyjsť. Teraz sú tam uvedené konkrétne dátumy. Ja vám ale dnes neviem povedať, či to bude možné, preto som aj navrhoval, aby sme napísali čím skôr," vyjadril sa k harmonogramu nákupu minister hospodárstva. Predseda strany Sloboda a Solidarita povedal, že sa dátumy bude snažiť dodržať. "V takejto situácii buď koalícia ťahá spolu alebo neťahá. Ak jeden ťahá hota a všetci čihi, treba ho zapriahnuť a verím, že pôjdeme všetci čihi," vyjadril sa premiér Igor Matovič. Jazykom literatúry si Sulík pomohol aj pri otázke, či z dlhodobého hľadiska táto úloha nespôsobí eskaláciu napätia: "z dlhodobého hľadiska sme všetci mŕtvi".

O plánoch nákupu testov informoval Richard Sulík na tlačovej besede po rokovaní vlády:

​Počas tlačovej besedy po rokovaní vlády Richard Sulík oznámil, že chce zriadiť výberovú komisiu pre obstarávanie. Súčasťou komisie majú byť zástupcovia aj opozície. "Určite zriadim výberovú komisiu pre obstarávanie, kde už teraz prizývam, vychádzam z toho, že aj pošlú, zástupcov Transparency International, Zastavme korupciu, a takisto zástupcov opozície. Napríklad pán Fico, ktorý mal plné ústa rečí pri prvom obstarávaní, je teraz pozvaný," pozval na tlačovej besede Richard Sulík do výberovej komisie. Podotkol, že je to niečo, čo predošlá vláda nerobila. Členmi komisie by mali byť aj mimovládne organizácie, ktoré dohliadajú na boj s korupciou a strážia transparentnosť. Tie sa už vyjadrili, že sa rady zúčastnia, ale majú aj otázky.
Opozícia sa zatiaľ do komisie nehrnie.

Čo sa týka samotného plánu možného testovania v decembri, premiér zasa ešte veľa detailov prezradiť nechce. Minister hospodárstva na organizačné otázky ohľadom testovania reagoval odkazom na premiéra Matoviča: "to sa pýtajte jeho, on sa v tom našiel."

 Isté je, že by mohlo byť v 2-3 kolách a víkend pred Vianocami. Či bude povinné, alebo dobrovoľne povinné, to ukáže tohto víkendové testovanie, ktoré bude bez zákazu vychádzania a modrých papierikov. "V prvom kole všetky regióny, v druhom regióne, kde je situácia horšia a v treťom tie, kde je stále situácia najhoršia. Uvidíme, ak to nepôjde dobrovoľne pôjdeme ako predtým, alebo si dáme na december lockdown," vyjadril sa premiér.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy