Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Výzva na zriadenie odberových miest trvala 24 hodín. Zdravotníci za tým vidia dohodnutý biznis
Zdielať na

Výzva na zriadenie odberových miest trvala 24 hodín. Zdravotníci za tým vidia dohodnutý biznis

BRATISLAVA / Viac než 17 tisíc eur za mesiac antigénového testovania si zarobia všetci tí, ktorí pre štát zriadia takzvané mobilné odberové miesta. Výzvy pre záujemcov, ktorí by takýmto spôsob testovali ľudí, zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva len na krátky čas. A tak sa ozvali zdravotníci, ktorí za tým vidia dohodnutý biznis.

Odberové miesta na koronavírus majú byť pre Slovákov dostupnejšie. A to vďaka mobilným testovacím miestam. Niektorí zdravotníci za tým vidia aj niečo iné, ako zdravie. Ministerstvo zdravotníctva v nedeľu, 15. novembra, zverejnilo výzvu na zriadenie odberových centier. Dátum jej ukončenia bol na druhý deň - teda o 24 hodín neskôr. Záujemcovia pritom v rámci požiadaviek ministerstva museli splniť viacero podmienok. 

V prvom rade vlastniť povolenia na prevádzku takého odberového miesta, ktoré vydáva regionálny hygienik. "Nie je reálne, aby som to dokázal splniť v jeden pracovný deň, medzi dvomi sviatkami. Lebo 15. bola nedeľa a 17. bol štátny sviatok," hovorí o splnení podmienok lekár Karol Javorka. "Vydať povolenie na poskytovanie mobilného odberového miesta nevybaví. A navyše keď počas tohto dňa napr. ambuluje," dopĺňa Zuzana Dolinková, prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov. Keď sa o tomto návrhu začalo verejne diskutovať, Ministerstvo zdravotníctva zrazu prišlo s druhou, aktuálne trvajúcou výzvou. Jej termín už nebol 24 hodín, ale 3 dni. Vyhlásená bola 17. novembra. Jej ukončenie je naplánované na piatok. Ružomberský lekár, ktorý sa tiež chcel zapojiť do výzvy aj v tomto prípade hovorí o šibeničnom termíne. "Také mám z toho troška rozpaky, ale nevzdal som sa," povedal lekár a záujemca Karol Javorka. Za povšimnutie pritom stojí suma, ktorú bude ministerstvo za takéto odberové miesta vyplácať. Jeho zriaďovateľ dostane na začiatok jednorazový poplatok 1120 eur. V prípade mobilného miesta zriadeného v exteriéri bude dostávať 825 eur na deň. V prípade, že sa budú odbery robiť vnútri, denná odmena poskytovateľovi bude 795 eur. 

 Celkovo si tak môže poskytovateľ zarobiť mesačne v prepočte viac ako 16 až 17 tisíc euro. "To je otvorená výzva, kde neprebieha súťaž. Tá zmluva bude uzatvorená s každým, kto splní podmienky. Len takto sa to dalo urobiť, aby sme nemuseli nejakým spôsobom obstarávať," vysvetlil dôvod výzvy minister zdravotníctva Marek Krajčí. Minister zdravotníctva v tom však problém nevidí. O tom, prečo vyhlasujú túto výzvu na dvakrát však paradoxne hovorí, že je to pre obmedzený rozpočet. "My si to musíme takto regulovať. My sme nevedeli, aký ten záujem bude v tej prvej fáze. Teraz sme to vyhodnotili. Otvorili sme teraz druhé kolo a predpokladám, že v piatok o desiatej sa to definitívne uzavrie," konštatoval Marek Krajčí. Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov si myslí, že 24 hodinová prvá výzva mohla byť kvôli dohodnutému biznisu dopredu. "Prvá lehota bola veľmi krátka, pretože za jeden deň sa to určite nedalo stihnúť, pokiaľ niekto vopred nevedel, že takáto verejná výzva, alebo verejný návrh bude vypísaný. A aj túto druhú považujeme za veľmi krátku dobu, lebo je to vlastne dva a pol pracovného dňa," prezrádza svoj názor na výzvy Zuzana Dolinková. Aj preto o pripravovanom Verejnom návrhu na uzatvorenie zmluvy hovoria ako o maximálne neštandardnom. A jednoznačne v tom vidia dohodu vopred.

Záujemca a lekár o zriadenie odberového miesta má tiež pochybnosti o týchto výzvach. "Je to proste tendenčné. Viete mi to tak príde, že sú to pripravené finančné prostriedky už pre poskytovateľov, ktorí si to vylobovali, alebo sa to urobilo tak, aby tí ostatní na to veľmi veľkú šancu na to nemali," odpovedal Karol Javorka na otázku prečo sú tie termíny v takých krátkych časoch. Minister zdravotníctva tvrdí, že výzva je pre každého a nemali by byť žiadne pochybnosti: "úplne každý sa môže prihlásiť. A tým, že sa to teraz predĺžilo už tá pochybnosť musí byť úplne rozptýlená". 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy