Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Premiér Matovič predstavil ďalšie uvoľnenie opatrení. Od 27. mája začnú platiť tieto pravidlá
Zdielať na

Premiér Matovič predstavil ďalšie uvoľnenie opatrení. Od 27. mája začnú platiť tieto pravidlá

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič oznámil po rokovaní s konzíliom odborníkov ďalšie uvoľnenia opatrení. Nejde ale spustenie 5. fázy, je to len doplnenie 4. fázy. Medzi novými uvoľnenými opatreniami je napríklad otvorenie vybraných služieb v nedeľu, či otvorenie vnútorných športovísk. Zmeny sa ale dotknú aj otvorenia hraníc. Čo všetko a akým spôsobom sa mení?

Od stredy 27. mája konzílium odborníkov spolu s premiérom rozhodlo o ďalšom uvoľňovaní opatrení. Podľa slov Igora Matoviča si Slovensko na úplnú 5. fáza uvoľňovania opatrení treba počkať. Táto fáza by podľa doterajších informácií mala nastať o dva týždne. 

Čo vstúpi do platnosti od 27. mája:

  •  Vnútorné prevádzky- budú si môcť vybrať z troch možností: 1. 15 metrov štvorcových na zákazníka / 2. dvojmetrový rozostup medzi zákazníkmi / 3. dvojmetrový odstup od krajov stolov ( pri stravovacích zariadeniach). Pravidlo 2 rodinní príslušníci alebo 2 + deti stále platí.
     
  • Verejné stravovanie po 22.00 hodine: v takýchto prípadoch musí byť tzv. "uzavretá spoločnosť", zároveň je nutné viesť zoznam účastníkov takejto akcie a musí byť dostupný 30 dní po akcií pre RÚVZ 

  • V nedeľu otvorené navyše: kiná, divadlá, taxislužby, autoškoly, turistické informačné služby a služby ambulantného predaja
  • Nové pravidlá na hraniciach: Štát umožnil vstup do 8 krajín -  Rakúsko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Chorvátsko, Slovinsko, Nemecko a Švajčiarsko, na 48 hodín. Doteraz ľudia mohli Slovensko opustiť bez potreby karantény len na 24 hodín. 

Dôvodom zmeny prekročenia hraníc je podľa slov premiéra, že sú tieto krajiny na to "ako tak dobre, podobne ako my." Teraz ale nasleduje ďalšia fáza rokovaní a to medzi týmito 8 krajinami, aby tak ako Slovensko umožnilo vstup na 48 hodín do týchto krajín, aj ony prijali Slovákov napríklad bez potreby karantény a negatívneho testu COVID-19. 

Možnosť cestovania v lete do zahraničia tiež nie je nateraz vylúčená. "Ale veľmi opatrne," upozornil Matovič s tým, že viac ohlásia o týždeň. Premiérovi sa pár hodín po brífingu podarilo dohodnúť s českým premiérom Andrejom Babišom. Slováci tak od 27. mája môžu vstúpiť do ČR na 48 hodín bez potreby negatívneho testu na COVID-19. 

Zmena od 3. júna:

  • Otvorenie všetkých vnútorných športovísk

- Fitness centrá tak budú môcť byť otvorené aj s dispozíciou šatní, wc a spŕch. Cvičitelia nebudú musieť mať na sebe rúška. Prevádzkovateľ ale musí dodržať jednu z dvoch možností a to: 15 metrov štvorcových na zákazníka alebo 2 metrový odstup medzi nimi počas cvičenia. Viesť tiež musia aj evidenciu jednotlivých cvičiteľov pre RÚVZ. Prevádzkovateľ - jeho zamestnanci tiež musia dezinfikovať zariadenia po cvičiteľoch.

Dôvod je podľa premiéra jednoduchý. "Ak by sa niekto ukázal pozitívny, aby sa zistilo s kým sa počas predošlej doby stretol, aby sme ich rýchlo identifikovali, vyšetrili, aby sa tak predišlo šíreniu nákazy."

Premiér na záver dodal, že k otvoreným vnútorným športoviskám sa radia aj plavárne, ktoré boli doteraz otvorené len pre športové kluby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy