Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Strana Smer sľubovala vyššiu materskú, tento rok to nebude
Zdielať na

Strana Smer sľubovala vyššiu materskú, tento rok to nebude

BRATISLAVA / Strana Smer sľubovala tento rok vyššiu materskú, priority sú ale iné. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny nestihne pripraviť zákon tak, aby platil od 1. januára 2017.

Do programového vyhlásenia vlády sa dostalo zvýšenie materskej zo 70 percent  hrubého vymeriavacieho základu.  "Zvýšenie materskej je zakomponované do programového vyhlásenia vlády," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter v apríli tohto roku. 

Rodičia si tak budú musieť počkať minimálne rok. Od januára 2017 materská neporastie. "Bolo potrebné vybrať tie priority. Pokladali sme za dôležité čím skôr riešiť valorizáciu dôchodkov," uviedol Ján Richter.

Diskriminácia matiek

Poslanci zo strany Borisa Kollára Sme rodina chcú prilepšiť rodičom cez rodičovský príspevok. Ten už niekoľko rokov nerastie, keďže sa nezvýšilo ani životné minimum. Navrhujú ho zvýšiť na 280 eur.

"Ak matka dá dieťa do jasiel, má nárok na príspevok 280 eur. Ak sa stará o dieťa doma, poberá 203 eur. Vidíme to ako nespravodlivé a diskriminačné voči matkám, ktoré sa do troch rokov starajú o deti doma. A nie je dôvod, aby sme tu mali dve kategórie matiek," uviedla poslankyňa Petra Krištúfková.

Prvé zmeny z dielne ministra Richtera sa dotknú dôchodcov. Porastie starobný dôchodok a vianočný dôchodok sa dotkne viacerých penzistov. "Máme záujem minimálne zachovať ale aj rozšíriť o ďalších 70 až 80 tisíc penzistov," dodal Richter.

"Myslím si, že keby sa tu prestalo zle hospodáriť s peniazmi daňových poplatníkov, keby sa tu prestalo kradnúť, tak by bolo aj na systémovejšie riešenia a oveľa vyššie dôchodky," uviedla podpredsedníčka parlamentu a poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová.

Príspevok pre opatrovateľov

Šéf rezortu práce chce taktiež vyriešiť príspevky pre ľudí, ktorí dlhodobí opatrujú chorých príbuzných. Či už sú to rodičia alebo deti, ktoré sa starajú o svojich rodičov. Odmena pre týchto ľudí bude aspoň vo výške minimálnej mzdy.

"Ak to bude systémové a dobre nastavené, tak to podporím. Tam ale musia byť aj iné úľavy," dodala Nicholsonová.

Téme sa venuje reportérka Lucia Stráňavová:

Najčítanejšie správy