Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kristína je na materskej s dvoma deťmi, nedostáva ani cent
Zdielať na

Kristína je na materskej s dvoma deťmi, nedostáva ani cent

BRATISLAVA / Nezodpovednosť zamestnávateľov a nekonečná byrokracia našich inštitúcií priviedla mamičku s dvoma deťmi do nepríjemnej situácie. Jedna jej dcéra má dva a pol roka, druhá 4 mesiace. Materskej, ktorá jej právom patrí, sa ešte nedočkala.

"Polroka mi nebola vyplatená materská dovolenka, už sa pomaly blížime ku koncu, v júni mi končí a od polovičky októbra som nevidela ani euro,"  opisuje mamička Kristína.

Firmu predali

Kristína počas rodičovskej dovolenky otehotnela a mala nastúpiť na druhú materskú nakoľko je v pracovnom pomere. Vznikol problém so zamestnávateľom, pretože firmu pred nástupom na jej novú materskú predali a nový zamestnávateľ doteraz nekomunikuje so sociálnou poisťovňou.

"Nepreberal poštu, sociálna poisťovňa ale musí mať dokumenty,aby rozhodnutie mohlo nadobudnúť právoplatnosť, preto my v takýchto prípadoch musíme čakať na to, kým je to doručenie povinné. Aj keď neprevezme, tak sa považuje za doručené, ale to samozrejme trvá," vysvetľuje Peter Višváder z komunikačného odboru sociálnej poisťovne.

Bez eura

Mladá mamička tak ostala s dvoma deťmi bez eura.  Problém je podľa poisťovne u zamestnávateľa, nie u nich. "Po roka stále čakám aspoň nejakú korunu. Mám dve malé deti a chápem aj sociálnu poisťovňu, ktorá je v tejto nemilej situácii, ale doplácam na to ja ako zamestnanec," hovorí Kristína.

Jediné, čo žena dostáva, sú prídavky na deti v hodnote 23 eur na jedno dieťa. "Doteraz boli veci neriešiteľné. Vždy si ma prehadzovali ako horúci kameň. Až potom, ako som sa skontaktovala s televíziou JOJ sa veci dali do pohybu," hovorí Kristína.

Sociálna poisťovňa eviduje množstvo takýchto prípadov a upozorňuje preto ľudí, aby si na zamestnávateľa poriadne posvietili.

Téme sa venuje redaktorka Alexandra Kepazová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy