Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Na Slovensku pribúda oteckov, ktorí sa hlásia na materskú dovolenku
Zdielať na

Na Slovensku pribúda oteckov, ktorí sa hlásia na materskú dovolenku

BRATISLAVA / Len málokto vie o tom, aké možnosti majú rodičia pokiaľ ide o takzvanú materskú dovolenku, presnejšie materskú dávku. Pri jednom dieťati sa môžu vystriedať na materskej obaja partneri.

"My to tu vlastne od roku 2011 máme. Ten systém tu je. Len o tom ľudia jednoducho nevedia," povedal bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál.

Aj keď sa materský príspevok volá podľa matiek, na túto takzvanú dovolenku sa hlási každý rok viac otcov. Stále je to síce len malé percento, no rodičia to môžu zdupľovať.

Matematika

Urobila tak aj rodina z Rajky. Najprv si materské povinnosti vyskúšal otec a následne matka. Zasadla rodinná rada, pozreli sa výplatné pásky, padlo rozhodnutie. Doma ostáva otec.

"U nás to bola čistá matematika. Bolo to naše prvé dieťa , tak sme si chceli ten čas tak nejak užiť dohromady," vysvetľuje matka Lucia. Potom sa narodil Viktor. S tým už ostala na materskej Lucia. Dnes má dieťa dva roky.

Možnosť výberu

Možnosť poberať materskú trvá do troch rokov dieťaťa. Juraj by tak mohol ešte v pokoji 6 mesiacov príspevok poberať.

"Otec si môže veľmi variabilne vybrať, kedy na tú svoju polročnú materskú pôjde, a v tom má výhodu oproti matke, a prečo? Pretože si to môže vybrať tak, ako mu to vyhovuje pracovne z hľadiska výšky príjmov," vysvetľuje Mihál.

Takmer 1 000 oteckov

Predstavte si situáciu, keď matka ide na materskú s prvým dieťaťom. Po roku, či po dvoch sa narodí druhé, tak ide na materskú opäť. Otcovi pritom stále ostane možnosť ísť na materskú s tým prvým, kým nebude mať tri roky. Takto môžu byť na materskej obaja naraz a celá rodina je doma.

Takých, ktorí využili možnosť obidvoch materských už sociálna poisťovňa eviduje. Je to aj vďaka tomu, že popularita takzvanej otcovskej dovolenky z roka na rok stúpa. "Dnes už je to 931 oteckov, ktorí využívajú túto možnosť," povedal hovorca MPSVaR Michal Stuška.

Téme sa venuje redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články