Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máte tu už toho plné zuby? Toto je 20 najlepších destinácii na emigráciu
Zdielať na
Ekonomika

Máte tu už toho plné zuby? Toto je 20 najlepších destinácii na emigráciu

Zdroj: Wikipedia

BRATISLAVA / Tisícky ľudí migrujú za lepším počasím, prácou či budúcnosťou. Nemecký server Finanzen100 priniesol rebríček dvadsiatich top krajín sveta, ktoré ponúkajú migrantom lepšie pracovné príležitosti, kvalitu života či starostlivosť o dieťa.

Rebríček krajín sveta, kde čaká migrantov lepší život, zostavuje každoročne britská banka HSBC. Zohľadňuje pritom faktory ako pracovné príležitosti či celkovú kvalitu života v krajine, ale aj bezpečnosť, sociálny systém či starostlivosť o deti, v prípade, ak sa chce presťahovať celá rodina, píše server Finanzen100.

MiestoKrajinaPopis života
1.ŠvajčiarskoŠvajčiarsko je číslom jedna v ekonomike.Štvrtina emigrantov zarába ročne až 160 tisíc eur, hoci životné náklady sú vysoké. Najmä v horách. Okrem iného má krajina dobrú polohu, do zvyšku Európy má dobrú dostupnosť.
2.SingapurTakmer každá krajina v juhovýchodnej Ázii má čo ponúknuť. HSBC popisuje Singapur ako "krajinu, kam ísť" pre tých, ktorí hľadajú lepšiu kvalitu života a dobré pracovné príležitosti. Ekonomicky sa krajina radí na tretie miesto, starostlivosť o deti a vzdelávanie sú nadpriemerné, hoci nie lacné. Až 53 percent emigrantov v Singapure sa zaoberá rovnováhou medzi súkromným a pracovným životom.
3.ČínaHoci má komunistický režim a priemernú zdravotnú starostlivosť, ponúka tiež mnoho pozitív. Práve tu nájdu emigranti aj jednoduchú prácu, sociálny systém je na treťom mieste, šport a kultúra dosiahli maximálne hodnoty.
4.NemeckoNemecko ponúka v priemere vysoký životný štandard a postačujúci sociálny systém. Kto sa rozhodne žiť v Breisgau, má i dostatok slnka celoročne.
5. BahrajnBahrajn je centrum bankovníctva a cestovného ruchu, čo uľahčuje emigrantom ľahšie sa integrovať do islamsko-arabskej spoločnosti. Ekonomicky je krajina na tom dobre, mzdy sú vyššie ako v iných krajinách, ale aj životné náklady sú značne vysoké.
6.Nový ZélandKrajina kiwi a hobbitov láka veľmi nízkou kriminalitou, najlepšou starostlivosťou o deti na svete a prvotriednym školským systémom. 
7.ThajskoThajsko je obľúbenou dovolenkovou destináciou, ktorá ponúka slnko a dobré počasie celoročne. Príjmy sú vysoké, jedlo je chutné, ponúka tiež množstvo nákupných a cestovateľských možností. Sociálny systém však zaostáva.
8.TaiwanOstrov ležiaci pri Číne ponúka emigrantom mierne životné náklady pri prvotriednom sociálnom systéme. Integrácia je pritom jednoduchá, emigrantov združuje miestna kultúra, vrátane mnohých festivalov. 85 percent imigrantov oceňuje kuchyňu.Horšie to vyzerá s deťmi, ktorým Taiwan ponúka len málo.
9.IndiaNajväčšou demokraciou sveta je rodiaca sa superveľmoc. Momentálne hľadá India veľmi intenzívne zahraničných odborníkov a láka na nízke životné náklady - od starostlivosti o deti cez oblečenie a nábytok až po prvotriedny školský systém. V kategórii "z detí dospelí" je krajina na šiestom mieste a v zábave je na desiatom.
10.Hong KongHong Kong je stále do značnej miery nezávislý od Číny. Mzdy sú vysoké, dane nízke. V meste žije mnoho emigrantov, takže je jednoduché nájsť si nových priateľov. Avšak Hong Kong je jedným z najhustejšie obývaných miest na svete, preto aj domy sú menšie.
11.KanadaNikde na svete sa človek ľahšie neintegruje do spoločnosti ako v Kanade. Až 76 percent emigrantov uvádza, že tu je to jednoduché. Kvalita života, životné prostredie a kvalita bývania sú na popredných miestach. Krajina ponúka prvotriedne vzdelanie a zdravotníctvo.
12.AustráliaAustrália ponúka emigrantom takú vysokú kvalitu života, že sa málokomu chce odísť. Najvyššie skóre dosiahla v integrácii, kuchyni, zábave a počasí. Horšie je to s hospodárskymi vyhliadkami, verejnými autobusmi a železnicou, ako ak kvalitou starostlivosti o deti.
13.KatarKatar je najbohatšou krajinou v bohatstve na obyvateľa. Ekonomika smeruje strmo nahor. Infraštruktúru však treba ešte vybudovať, sociálny a školský systém sú slabé a arabský jazyk je tiež prekážkou pre mnohých emigrantov.
14.OmánOmán disponuje zásobami ropy, z ktorých má príjem. Ten investuje do rozvoja miest a infraštruktúry. Ekonomika je silná, emigranti si ľahko nájdu prácu. Horšie je to so vzdelávaním detí.
15.Spojené arabské emirátyDubai a Abu Dhabi ponúkajú emigrantom dobre platené pracovné miesta. Najmä mladí ľudia dávajú prednosť emirátom, hoci sa musia vyrovnať s kultúrnymi rozdielmi. To znamená zahalené ženy, žiaden alkohol, žiadne bravčové mäso, keďže ide o islamský štát. Integráciu sťažuje arabčina.
16.VietnamVietnam má rozvíjajúcu sa ekonomiku a vysoké príjmy. Náklady na bývanie sú nízke. 87 percent emigrantov si chváli kuchyňu. V spoločenskom živote drží štvrtú priečku, v "nájdení si priateľov" je spolu s Rusko na prvom mieste. Zdravotníctvo a životná úroveň detí sú však hlboko pod priemerom.
17.Ruská federáciaKrajina je na prvom mieste v "nájdení si priateľov", "v rovnováhe medzi súkromím a prácou" a sociálnom živote. Ťažšie je to so  stravou, ktorá nie je práve zdravá. Prácu si emigranti nájdu celkom rýchlo, mzdy sú však priemerné. Starostlivosť o deti a vzdelávanie dobré, ale drahé.
18.JaponskoJaponská ekonomika slabne a posledné zvýšenie daní neprijali ani domáci s nadšením. Krajina má pestrú kultúru, vynikajúce zdravotníctvo, zdravé potraviny a je priam ideálnym miestom na výchovu detí.
19. MalajziaMalajzia je rozvíjajúcou sa krajinou s relatívne nízkymi životnými nákladmi. Naučiť sa miestny jazyk je jednoduché. Krajina však nie je vhodná pre deti, vzdelávací systém je dobrý, ale drahý, no kvalita starostlivosti o deti je zlá.
20.BelgickoKrajina má dobré zdravotníctvo a je vhodným miestom na výchovu detí. Pod priemerom je Belgicko v športových možnostiach a zdravej výžive.

zdroj:Finanzen100

Zdielať na

Najčítanejšie správy