Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ako je na tom Slovensko s elektromobilmi?
Zdielať na

Ako je na tom Slovensko s elektromobilmi?

BRATISLAVA / Trh s elektrovozidlami v Európe nenapreduje tak, ako si to Únia naplánovala. Napriek tomu predaj rastie a to paradoxne bez dostatočného počtu nabíjacích staníc. Slovensko má však ešte jeden problém. Dovážame až príliš veľa starých áut.

V januári doviezli Slováci zo zahraničia 4 679 jazdených vozidiel - vo februári už 5 211 a v marci až 5 473. V apríli veľmi podobne - 5 443. Stále je to teda viac ako pred rokom. Problémom je, že mnohé z týchto automobilov sú konštrukčne staré, technicky opotrebované a sú záťažou pre ekológiu.

Medzi počtom potrebných verejných nabíjacích miest a ich počtom, ktorý bude reálne k dispozícii, je alarmujúci rozdiel, upozornilo združenie. V súčasnosti sa v Únii inštaluje približne 150-tisíc nabíjacích staníc ročne. Problémom je, že takmer dve tretiny sa koncentrujú v Nemecku, Francúzsku a Holandsku. Tam sa sústreďujú aj najväčšie predaje elektroáut. "Náš záväzok týkajúci sa elektrifikácie zostáva nezmenený. Neustále sa riadime našou stratégiou 'Ambícia 2039'," uviedol viceprezident nemeckej automobilky Oliver Locher.

Na druhej strane elektroškály je Slovensko, vlastníci automobilov to však momentálne zložité nemajú. "Niektorí prevádzkovatelia mi hovorili, že z niektorých nabíjacích stojanov museli ometať pavučiny, čo tam dlhšie nikto nebol. Aj to svedčí o tom, že tých staníc je asi dosť, ale áut je málo," informuje hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Kým priemer EU penetrácie elektromobilov je okolo 15-20 %, tak na Slovensku je to približne 2-3 %. 

Podľa majiteľa elektromobilu Štefana Markuša za to môžu najmä dva faktory: "Aká je na Slovensku podpora elektromobility a ako majú Slováci radi elektromobily." Plány Európy sú však dané, tak vraj bude modernejšie a ekologickejšie aj u nás. Na stole sú dve výzvy na nabíjacie stanice.

Jedna pre podnikateľov a druhá výzva je podpora budovania nabíjacích staníc pre samosprávy. Zatiaľ to však na Slovensku, ktoré ako automobilová veľmoc vyrába špičkové vozidlá, vyzerá žalostne. Podľa aktuálnych čísiel si ľudia od začiatku roka doviezli na Slovensko takmer 21-tisíc jazdeniek a medziročne v apríli ich dovoz narástol o 453 áut.

TV JOJ

Na Slovensku, tak zatiaľ máme problém s čmudiacimi jazdenkami, nie s nedostatkom nabíjacích elektrostaníc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy