Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Kauza Mýtnik: Michal Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest
Zdielať na

Kauza Mýtnik: Michal Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest

PEZINOK / Za podplácanie dostal peňažný trest 90-tisíc eur. Špecializovaný trestný súd rozhodol o navrhovanej dohode o vine a treste, ktorú podnikateľ Michal Suchoba uzavrel s prokurátorom. Ide o prípad z kauzy Očistec. V prípade, že by Suchoba 90-tisíc eur nezaplatil, tak skončí na 6-mesiacov za mrežami.

Korupčný prípad siaha do roku 2017. V tomto čase daniari urobili niekoľko razií v sieti známych reštaurácií a zaistili pokladnice. Kontrolóri preverovali podozrenia, že reštaurácie vydávali falošné bločky, ktoré sa nezarátavali do tržieb. Po spomínaných raziách sa podnikateľ Michal Suchoba stretol s vtedajším riaditeľom Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítom Makóom, ktorému odovzdal úplatok v sume 70-tisíc eur.

Úplatok mal slúžiť hlavne na to aby bolo prerušené alebo úplne zastavené vyšetrovanie v súvislosti so zaistenými registračnými pokladnicami. Suchoba sa k podplácaniu priznal a s prokurátorom minulý mesiac uzavrel dohodu o vine a treste. Teraz prišiel na rad súd, ktorý ho odsúdil k peňažnému trestu vo výške 90-tisíc eur. Rozhodnutie je definitívne a nie je možné sa proti nemu odvolať. 

Schválenie dohody o vine a treste sa pokúsil prekaziť advokát Michal Mandzák, ktorý prišiel na zasadnutie medzi verejnosť. V kauze Mýtnik kde sa spomína meno Michala Suchobu, advokát zastupuje otca a syna Brhelovcov. Michal Mandzák upozorňuje na to, že pôvodne mal Suchoba dostať peňažný trest vo výške 120 tisíc eur. "My to vnímame ako kupčenie s kajúcnikmi a poskytnutie nezákonného benefitu," vyjadril sa Mandzák.

"Som teda považoval za potrebné vykonať ešte niektoré úkony, ktoré tam boli akože aj spomínané. Po ich vykonaní a vyhodnotení ich obsahu som teda dospel k názoru, že bude vhodné zmeniť aj právnu kvalifikáciu z toho druhého odseku na prvý odsek," informoval prokurátor Michal Šúrek. Zo spomínaného dôvodu podal advokát Mandzák trestné oznámenie na generálnu prokuratúru. "Je to podozrenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa," dodáva Mandzák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy