Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ťahanice policajného exprezidenta: Chronológia kauzy Očistec Tibora Gašpara
Zdielať na

Ťahanice policajného exprezidenta: Chronológia kauzy Očistec Tibora Gašpara

BRATISLAVA / V piatok 11. augusta si policajti NAKA prišli po bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Dôvodom má byť korupcia. Nie je to ale prvýkrát, čo bývalý policajný riaditeľ skončil v putách. V rámci kauzy Očistec, pri ktorej zadržali viacerých policajných exfunkcionárov aj bývalých príslušníkov NAKA, strávil rok vo väzbe. Teraz Vám ponúkame chronológiu kauzy Očistec obvineného Tibora Gašpara.

2012

V máji 2012 zasadol Tibor Gašpar do kresla policajného prezidenta. Stal sa najdlhšie pôsobiacim prezidentom, vo svojej funkcii bol 2 207 dní.

2018

Po vražde novinára Jána Kuciaka a pochybeniach na začiatku vyšetrovania sa očakávalo, že Gašpar z funkcie odstúpi. "Rozhodne neboli z mojej strany žiadne pochybenia," uviedol vtedy Gašpar.

O jeho rezignáciu vtedy volali desaťtisíce Slovákov na masových zhromaždeniach po celom Slovensku. Po tlaku verejnosti sa teda od vtedajšieho ministra vnútra Druckera očakávalo, že vyvodí dôsledky. Po naťahovaní času však vtedy sám odstúpil a Gašpar sa s predsedom vlády dohodol, že do 31. mája rezignuje.

​2020

Bývalý šéf polície bol 4. novembra na špeciálnej prokuratúre podať trestné oznámenie na bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka. "Mám podozrenie, že pripravujú politicky motivovanú kriminalizáciu mojej osoby," povedal vtedy Gašpar.

Hneď na druhý deň, 5. novembra, v rámci akcie Očistec Gašpara v skorých ranných hodinách zadržali príslušníci NAKA. Okrem neho vtedy zadržali aj bývalého šéfa NAKA Petra Hraška, spomínaného policajného funkcionára Slobodníka, bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera, ako aj Mariána Zentocha, šéfa odposluchov Slovenskej informačnej služby.

Voči Tiborovi Gašparovi vzniesli obvinenie pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy či zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Prokurátor podal návrh na jeho väzobné stíhanie.

7. novembra na špecializovanom trestnom súde v Pezinku rozhodol sudca o tom, že Tibor Gašpar bude stíhaný väzobne. A to z dôvodu, aby nemohol ovplyvňovať svedkov. Obvinený na súde žiadal zrušenie kolúznej väzby pre obmedzený kontakt s blízkymi, ktorá sa ukladá pri obavách z ovplyvňovania svedkov.

Najvyšší súd však jeho sťažnosť zamietol. Podľa obvinenia chodil aj s ďalšími policajnými funkcionármi na tajné stretnutia s Norbertom Bödörom, kde im odovzdával úplatky a dával pokyny. Práve oni dvaja mali byť zodpovední za vznik zločineckej skupiny.

Gašparovou úlohou bolo dosadiť ďalších ľudí na potrebné pozície, napríklad Petra Hraška za šéfa NAKA. Hlavným zdrojom príjmov tejto skupiny mali byť úplatky od rôznych firiem, ktorým hrozilo reálne alebo fiktívne nebezpečenstvo stíhania najmä pre daňové trestné činy.

2021

Po roku, 4. novembra 2021, bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara prepustili z väzby. V tej dobe senát najvyššieho súdu uviedol, že nevidí dôvod na jej predĺženie. Obvinený zostal aj naďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy