Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd zamietol žiadosť Tibora Gašpara, bývalý policajný prezident ostáva v kolúznej väzbe
Zdielať na

Súd zamietol žiadosť Tibora Gašpara, bývalý policajný prezident ostáva v kolúznej väzbe

BANSKÁ BYSTRICA / Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zamietol žiadosť obvineného bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara o zmenu dôvodov väzby. Obvinený na súde žiadal zrušenie kolúznej väzby pre obmedzený kontakt s blízkymi, ktorá sa ukladá pri obavách z ovplyvňovania svedkov.

Ako informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, dôvody väzby tak u obvineného trvajú v nezmenenom rozsahu, konkrétne pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti a ovplyvňovania svedkov. „Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR," dodala hovorkyňa.

Bývalého policajného funkcionára Tibora Gašpara priviezli do Banskej Bystrice krátko po ôsmej ráno. Pred sudcu pre prípravné konanie ho priviedli o deviatej ráno. Práve zrušenie kolúznej väzby žiada Gašpar na súde pre obmedzený kontakt s blízkymi. 

"Žiadame o zúženie dôvodov väzby, žiadame o preskúmanie legitimity postupu OČTK, keď zasiahli do základných práv a obmedzili akýkoľvek kontakt s blízkymi osobami, čím došlo k psychickému nátlaku v rámci väzby," vysvetlil jeho advokát Marek Para. Dôvody pre preventívnu väzbu by však naďalej ostali.

Tibor Gašpar, ktorý políciu riadil v rokoch 2012 až 2018, momentálne čelí obvineniu z viacerých trestných činov.​Polícia vo štvrtok 5. novembra zadržala v rámci akcie Očistec viaceré osoby, vrátane bývalých vysokých policajných funkcionárov. Obvinení sú napríklad pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z korupčných trestných činov a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy