Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Kauza Očistec: Do väzby spolu s Gašparom putuje aj Mihálik, Krajmer, Zetocha a Fleischer
Zdielať na

Kauza Očistec: Do väzby spolu s Gašparom putuje aj Mihálik, Krajmer, Zetocha a Fleischer

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes rozhodoval o väzobnom stíhaní niekdajšej policajnej elity. Tú v rámci policajnej akcie "Očistec" zadržali vyšetrovatelia NAKA ešte vo štvrtok.

Eskorta so zadržanými bývalými funkcionármi vyrazila z policajného prezídia do Pezinka na Špecializovaný trestný súd krátko po 14-tej. Tibor Gašpar, Bernard Slobodník, Peter Hraško, Robert Krajmer a ďalší mali spolu s podnikateľom Norbertom Bodorom podľa polície založiť a zosnovať zločineckú skupinu, v ktorej bol činný aj Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Ako prvých zobral sudca do väzby ex policajného prezidenta Tibora Gašpara a Milana Mihálika, bývalého zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA. Niekdajšieho policajného prezidenta zobral sudca do väzby krátko pred šestnástou hodinou. "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu rozhodol o vzatí do väzby obvineného Tibora Gašpara. Dôvodom väzby je podľa súdu obava z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Sudca zamietol žiadosť obvineného a nenahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka. Súd u obvineného T.G neakceptoval návrh prokurátora na útekovú väzbu. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote," informuje hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjaková. 

"Moji klienti vo vzťahu k rozhodnutiu ŠTS podali sťažnosť, tým pádom rozhodnutie nie je právoplatné, ale vykonateľné a bude tým pádom rozhodovať Najvyšší súd SR," hovorí  advokát Tibora Gašpara a Milana Mihála Eugen Cimmermann.

Krátko pred 17:00 rozhodol sudca o väzobnom stíhaní aj u Roberta Krajmera, bývalého šéfa protikorupčnej jednotky NAKA. Aj v jeho prípade videl sudca rovnaké dôvody väzby, ako možné ovplyvňovanie svedkov, či pokračovanie v trestnej činnosti. Podľa jeho advokáta väzobné stíhanie Robert Krajmer očakával."Určite áno, pretože som mu už včera vysvetlil, že podla mojich znalostí celej politicko-spoločenskej situácie, je tu veľká vôla na tom, aby osoby obvinených boli väzobne stíhané a následne aj odsúdené bez ohľadu na to, či sa dopustili skutkov, ktoré sú im kladené za vinu." hovorí advokát Krajmera Miroslav Zobok. 

Postupne sa rozhodovalo o ďalších bývalých funkcionároch. Podľa policajného uznesenia sa stretávali na tajných poradách aj s nitrianskym podnikateľom v súčasnosti tiež väzobne stíhaným Norbertom Bödörom. Špeciálny vyšetrovací tím dospel k záveru, že pomáhali zločincom zabezpečiť policajnú imunitu za státisícové úplatky.

V prípade bývalého riaditeľa NAKA Petra Hraška, mal sudca ťažšie rozhodovanie. Osobne ho totiž vypočuť nemohol. "Nie je spôsobilý výsluchu, nevníma. A chcel som povedať, že vraj sa šíri po internete správa, že vraj sa pokúsil o samovraždu, čo nie je pravda. On sa normálne psychicky zrútil s tým, že ide o vážnu poruchu zdravotnú," povedal Haškov advokát Hlbočan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy