Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Úplatok takmer pol milióna. Toto má polícia na Gašpara a Bödöra, spolu s Krajmerom boli na prvej úrovni zločineckej skupiny
Zdielať na

Úplatok takmer pol milióna. Toto má polícia na Gašpara a Bödöra, spolu s Krajmerom boli na prvej úrovni zločineckej skupiny

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ je proti bývalým najvyšším šéfom polície vznesené obvinenie pre viacero trestných činov. Tibor Gašpar je obvinený zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Bödör, Gašpar a Krajmer sú podľa polície prvá úroveň v zločineckej skupine.

V uznesení o vznesení obvinenia je opísané, ako si policajní funkcionári delili úplatky pri zametaní daňovej trestnej činnosti súkromných firiem. Štyristo tisíc eur si pýtal Norbert Bödör. 

Podľa našich informácií v jednom prípade malo ísť o súkromnú firmu Interstore Group, ktorá sa chcela dostať z vyšetrovania trestnej činnosti. K tej malo dochádzať medzi podnikateľskou činnosťou so spoločnosťami O2 CZ, Swan s.r.o., DH Telekom a Interstore Group. Šéf kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó bol oslovený ďalším obvineným Martinom F., ktorý chcel pomoc. 

Makó preto išiel za Norbertom Bödörom a Tiborom Gašparom, ktorých informoval o požiadavke. Gašpar a Bödör mali podľa polície požiadavku prejednať s Bernardom Slobodníkom. Na stretnutí mala vzniknúť dohoda, že Bödör oznámil Makóovi, že problém je možné vyriešiť. A uviedol sumu 400 tisíc eur. Makó následne podnikateľa informoval, ako sa dá ich problém vyriešiť. Martin F. túto možnosť oznámil zástupcovi Interstore Group, ktorý súhlasil a peniaze odovzdal Martinovi F. Delenie úplatku robil Makó v reštaurácii v Bratislave.

​Štyristo tisíc rozdelil Makó tak, že odrátal 40 tisíc pre Martina F. za sprostredkovanie úplatku. Ostatných 360 tisíc si Makó odniesol domov. Potom z peňazí odobral pre seba 90 tisíc eur a rovnakú sumu vydelil aj pre Bernarda Slobodníka. Tomu sumu odovzdal osobne. Zvyšných 180 tisíc odovzdal Makó osobne Norbertovi Bödörovi, z ktorých malo ísť 90 tisíc ako podiel pre Tibora Gašpara. Tak podľa polície rozhodol Bödör. 

Úloha Bernarda Slobodníka bola v tom, že ako šéf Národnej jednotky finančnej polície NAKA zabezpečí, že spomínaná firma Interstore Group bude po previerke vynechaná z reťazca spoločnosti, ktorej vyšetrovatelia preukazovali daňovú trestnú činnosť. 

Bödör, Gašpar, Krajmer. Údajne prvá úroveň riadenia v zločineckej skupine

Polícia rozdelila činnosť údajnej zločineckej skupiny založenej bývalým šéfom polície do troch úrovní riadenia. Od roku 2012 mal podnikateľ Norbert Bödör spoločne s Tiborom Gašparom zosnovať a založiť zločineckú skupinu prevažne z členov policajného zboru. Bödörove záujmy mala skupina realizovať pri zakrývaní vyšetrovania daňových zločincov, vydierania, získavania úplatkov a policajní členova bandy na činnosť zoskupenia využívali riadenie policajného zboru a techniku. 

Podľa vyšetrovateľov Bödör a Gašpar zo svojej pozície riadiacej a rozhodovacej úrovne zabezpečili svojho človeka na Národnej protikorupčnej jednotke. Stal sa ním Robert Krajmer, ktorý sa zodpovedal priamo Gašparovi aj Bödörovi. Krajmer zastupoval druhú úroveň riadenia zločineckej skupiny. 

Pod sebou mal policajta Mariána Zetochu, z ktorého spravili postupne riaditeľa odboru podpory riadenia na NAKA. V hierarchii skupiny zastupoval tretiu úroveň riadenia dnes už bývalý šéf NAKA Peter Hraško. Tomu sa zodpovedal Bernard Slobodník, z ktorého skupina svojim vplyvom zabezpečila funkciu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície PPZ SR. Podskupiny tvorili ďalší policajti ako Pavol Vorobjov či Milan Mihálik. Skupina sledovala aj odpočúvala podnikateľov a za zakrývanie daňových trestných činov od podnikateľov cez sprostredkovateľov mala údajne získavať vysoké úplatky.

Údajná zločinecká skupina Bödör, Gašpar, Hraško, Kováčik: Pravidelné porady v Bratislave

Podľa informácií TV JOJ polícia získala informácie o tom, ako údajná zločinecká skupina vysokých policajných funkcionárov koordinovala svoju trestnú činnosť. Najvyššie články skupiny mali pravidelné porady. Tie sa vždy konali aj v jednej z budov na križovatke bratislavských ulíc Vajnorská a Odbojárov na 6. poschodí. Kováčik podľa polície, hoci je špeciálnym prokurátorom, toleroval jej trestnú činnosť. 

Už v stredu sa Tibor Gašpar sám dostavil na Úrad špeciálnej prokuratúry, aby podal trestné oznámenie na Bernarda Slobodníka a Petra Košča. Po vypočutí prokurátorom pre TV JOJ povedal, že má obavy, že sa chystá rozsiahla kriminalizácia jeho osoby. Vo štvrtok ho v jeho dome zadržali v skorých ranných hodinách vyšetrovatelia NAKA spolu so špeciálnou zásahovou jednotkou Lynx-Commando.

Obhajca Ľubomír Hubočan, ktorý je obhajcom Petra Hraška, Mariána Zetochu aj Pavla Vorobjova tvrdí, že celé trestné stíhanie bývalých top funkcionárov je politicky motivovaným procesom. 

V prípade ponúka spolupráciu polície samotný bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, ktorý nedávno o "veľkých rybách" vypovedal na Úrade špeciálnej prokuratúry. Napriek tomu aj on vo štvrtok skončil zaistený políciou. Hlavným svedkom polície sa v trestnom stíhaní stal priamo exšéf Kriminálneho úradu finančnej správy (KUFS) Ľudovít Makó. Ten podrobne opisuje činnosť zločineckej skupiny, v ktorej patril k nižšie postaveným členom a ktorá ho dosadila do funkcie riaditeľa KUFS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy