Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Budete môcť ísť na test, ak ste v prvom kole neboli? Po chaose informáciu objasnila vláda
Zdielať na

Budete môcť ísť na test, ak ste v prvom kole neboli? Po chaose informáciu objasnila vláda

Hovorca Generálneho štábu Ozbrojených síl SR o 2. kole testovania

BRATISLAVA / Na internete sa šíri informácia, že ten, kto sa nezúčastnil prvého kola testovania, na druhé nemôže. Ministerstvo zdravotníctva SR túto informáciu najprv vyvrátilo, potom neskôr opäť upravilo. Nakoniec pred obedom vydalo vyhlásenie Úrad vlády SR, podľa ktorého sa môžu plošného testovania zúčastniť aj ľudia, ktorí ho neabsolvovali v 1. kole.

Rozporuplnú otázku v piatok napokon vyriešila vláda: "Uznesenie vlády SR č. 693 z 28. októbra 2020 k návrhu na ďalšie rozšírenie opatrení v rámci vyhláseného núdzového stavu podľa čl. 5 ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení neskorších predpisov vyhláseného uznesením vlády Slovenskej republiky č. 587 z 30. septembra 2020 upravuje výnimku zo zákazu vychádzania pre osobu "za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia".  Účasť na druhom kole testovania antigénovými testami spadá pod neodkladné vyšetrenie, a môžu sa ho preto zúčastniť aj občania bez certifikátu z 1. kola celoplošného testovania," informoval Úrad vlády SR. 

Testovanie bez pokút

Ministerstvo obrany SR následne tiež informovalo, že v rámci druhého kola plošného testovania sa cez víkend 7. a 8. novembra 2020 v tzv. „červených" okresoch budú môcť dať testovať aj osoby, ktoré sa nezúčastnili na prvom kole testovania. Za cestu na antigénový test, ako porušenie zákazu vychádzania v tomto prípade sankcionovaní nebudú. "Samozrejme na testovaní sa môžu zúčastniť aj tí, ktorí sa nezúčastnili v prvom kole, naším cieľom je pretestovať čo najviac ľudí," potvrdil minister obrany SR Jaroslav Naď.

Testovať sa môžu na odberové miesta prísť aj ľudia z tzv. „zelených" okresov, v ktorých sa testovanie neuskutoční, ak je to pre nich nevyhnutné. V prípade, že to nie je nevyhnutné, odporúča im ministerstvo počkať. "Od pondelka 9. novembra 2020  bude v zmysle nového uznesenia vlády č. 704 (platného od 9. do 14. novembra 2020) možné v rámci výslovnej výnimky zo zákazu vychádzania ísť na oba druhy testov – RT-PCR test a tiež antigénový test. Pre tento účel sa v krátkej dobe plánuje zriadenie mobilných odberových miest," dodalo v tlačovej správe ministerstvo obrany. 

Chaos v otázkach 

Ministerstvo zdravotníctva ešte vo štvrtok na sociálnej sieti odpovedalo na otázky týkajúce sa druhého kola testovania, ktoré sa v 45. okresoch uskutoční aj nasledujúci víkend. V prípade otázky, či platí výnimka zákazu vychádzania na cestu na testovanie ministerstvo viackrát zmenilo odpoveď.

MZ SR

Otázka č. 4:  Ak sme sa nezúčastnili na prvom kole testovania, druhé kolo testovania sa v našom okrese nekoná, končí pre nás zákaz vychádzania od 9.11?
Odpoveď: Zákaz vychádzania pre Vás platí až do jeho zrušenia (zatiaľ bol predĺžený do 14.11.), alebo sa môžete dať otestovať. Platí pre Vás výnimka na cestu na testovanie PCR testami. Vo všetkých okresných mestách sa plánuje zriadenie miest, kde bude možné absolvovať bezplatne antigénové testy a k nim budú vydávané certifikáty. 

Informáciu pritom ešte v piatok ráno pre televíziu JOJ potvrdil aj hovorca generálneho štábu Ozbrojených síl SR, podplukovník Štefan Zemanovič: "Ten, kto sa nezúčastnil 1. kola, tak na neho sa vzťahuje zákaz vychádzania, kde výnimkou je len testovanie PCR testami, respektíve po 9. novembri testovanie aj antigénovými testami na mobilných odberových miestach, ktoré by malo zriadiť ministerstvo zdravotníctva." Neskôr počas dňa ministerstvo obrany vyhlásenie zmenilo na základe vyjadrenia Úradu vlády SR. 

Všetky otázky a odpovede nájdete tu: 

Situáciu sledujeme ONLINE: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy