Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara
Zdielať na

NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara

BRATISLAVA / V piatok, 11. augusta, v skorých ranných hodinách NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Dôvodom má byť korupcia. Informáciu priniesol ako prvý spravodajský portál Aktuality.sk.

​Na sociálnej sieti o tom informoval jeho syn Pavol Gašpar aj líder Smeru-SD Robert Fico. Upozornil na to aj portál Aktuality.sk, ktorému to potvrdili dva nezávislé zdroje. Okrem Gašpara mali zadržať elitní policajti aj ďalšieho bývalého vysokopostaveného policajta - Romana Stahla. "Vyšetrovateľ NAKA Prezídia Policajného zboru dnes vykonal 1 domovú prehliadku, 3 prehliadky iných priestorov a následne vypočul 2 obvinené osoby," informovala polícia na sociálnej sieti. Samotné zadržanie obvinených bolo podľa polície vykonané neinvazívnym spôsobom a zdokumentované videozáznamom.

"Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie osobe Mgr. JUDr. R. S. za 4 skutky, a to za jeden skutok kvalifikovaný ako zločin založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny podľa § 296 Trestného zákona a za 3 skutky kvalifikované ako zločin prijímania úplatku podľa § 329 ods. 1, ods. 2 Trestného zákona," informovala polícia.

​Obvinený mal byť okrem Tibora Gašpara aj podnikateľ Norbert Bödör. "Osobám Ing. N. B. a PaedDr. T. G. vyšetrovateľ vzniesol obvinenie za 3 skutky kvalifikované ako prečin podplácania podľa § 333 ods. 1, ods. 2 písm. b) Trestného zákona spáchaný formou spolupáchateľstva podľa § 20 Trestného zákona," priblížila polícia.

​Ako uviedol pre médiá ich advokát Marek Para, Bödör zadržaný nebol, keďže je momentálne na dovolenke. Vypovedať by mohol začiatkom budúceho týždňa, termín sa dohaduje. Para hovorí o účelovom zadržaní a obvinení, "akte pomsty". V prípade nevidí žiadne nové skutočnosti. Polícia sa podľa neho opiera iba o výpoveď spolupracujúceho obvineného.

K prípadu sa vyjadril aj advokát Marek Para:

Ako informovala polícia, korupčné skutky sa týkajú podplácania verejného činiteľa v súvislosti s vyšetrovaním trestných vecí vedených na NAKA týkajúcich sa spoločností DOPRASTAV, VÁHOSTAV a TECHNOPOL. "Celková odovzdaná suma predstavuje výšku 110 000 eur," uviedla polícia.

Policajný prezident Štefan Hamran sa k aktuálnemu zásahu NAKA nechcel vyjadrovať. Pre televíziu JOJ uviedol, že v súčasnom štádiu treba nechať pracovať políciu. K veci sa vyjadrí budúci týždeň.

​Bývalý policajný prezident Gašpar figuruje aj v kauze Očistec. Počas akcie Očistec NAKA zadržala v roku 2020 viacerých policajných exfunkcionárov vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Organizovaná skupina mala podľa polície pôsobiť okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Prokurátor podal v tejto kauze obžalobu na 11 obvinených.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy