Skoro jasno
18°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Zadržanie Tibora Gašpara vyvolalo politické vášne. Keď to neustoja, bude to ďalšie fiasko polície, tvrdí Kollár
Zdielať na

Zadržanie Tibora Gašpara vyvolalo politické vášne. Keď to neustoja, bude to ďalšie fiasko polície, tvrdí Kollár

BRATISLAVA / V piatok, 11. augusta, policajti NAKA zadržali bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Zadržanie aktuálnej deviatky na kandidátke Smeru vyvolalo politické vášne. Reakcie ústavných činiteľov na seba nenechali dlho čakať.

Podľa SNS je zadržanie Gašpara bezprecedentný zásah do predvolebného boja

Zadržanie policajného exprezidenta Tibora G. je bezprecedentný zásah do predvolebného boja. Vyhlásila to Slovenská národná strana (SNS). Vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na podniknutie krokov, aby bol kabinet Ľudovíta Ódora "vládou odborníkov a nie Progresívneho Slovenska". "Nikdy v histórii Slovenskej republiky sa nestalo, aby človek z vedúcich miest kandidátnej listiny bol demonštratívne zatknutý," uviedla SNS v stanovisku, ktoré TASR zaslala riaditeľka kancelárie predsedu Zuzana Škopcová. Je podľa strany zrejmé, že zásahom polície je narušený priebeh parlamentných volieb.

Podľa Fica ide o prejav zúfalstva

Fico označil zadržanie Gašpara za prejav zúfalstva a "chrapúnstva" NAKA a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). "Na takýto útok proti najsilnejšej opozičnej politickej strane šesť týždňov pred voľbami neexistuje žiadny iný dôvod, len poškodenie Smeru-SD a pomsta Tiborovi Gašparovi za jeho usilovné odkrývanie špinavostí NAKA a ÚŠP," napísal Fico na sociálnej sieti. Považuje to za "hrubý nedemokratický zásah" do priebehu volieb. Gašpar je na deviatom mieste kandidátnej listiny Smeru-SD do parlamentných volieb.

Zatýkanie opozície dva mesiace pred voľbami je dôkazom, prečo musel Šimko odísť, tvrdí Hlas

"Je to zásadný mocenský vstup do predvolebnej kampane, ktorý vrhá zlé svetlo na úradnícku vládu, ktorá sa zodpovedá prezidentke Čaputovej. Napĺňajú sa tak slová Igora Matoviča, ktorý takéto zásahy voči opozícii dlhodobo avizoval," uviedla Patrícia Macíková, hovorkyňa strany Hlas SD. Strana vyzýva prezidentku Čaputovú a premiéra Ódora vrátiť sa k civilnej kontrole ministerstva vnútra, pretože sú podľa nich porušené základné princípy kontroly moci a polícia je zneužívaná na politické účely. "HLAS - sociálna demokracia je presvedčený, že ani takéto porušenia férovosti demokratickej súťaže nezastavia zmenu, ktorá príde po septembrových voľbách," doplnila Macíková.

Keby som chcel Smeru pomôcť, neurobil by som to inak, tvrdí Kollár

Keby som chcel Smeru pomôcť lepšími percentami, neurobil by som to inak, komentoval piatkové zadržanie exšéfa polície a kandidáta Smeru Tibora Gašpara predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Dodal, že informácie k prípadu má iba z médií. "Nebudem sa vyjadrovať k práci polície. Keď ustoja dôkazné bremeno, tak dotyční páni ponesú zodpovednosť. Keď to neustoja, bude to ďalšie fiasko, 'trapas' a hanba polície," vyhlásil predseda parlamentu.

Zadržanie Tibora G. preukazuje, že za bývalých vlád sa žilo v dobe temna, tvrdia Demokrati

Informácia o zadržaní a obvinení bývalého policajného prezidenta Tibora G. a ďalších preukazuje, že Slovensko žilo za vlád Roberta Fica (Smer-SD) aj Petra Pellegriniho (Hlas-SD) v období temna. Uviedol to podpredseda mimoparlamentnej strany Demokrati a exminister obrany Jaroslav Naď. "Nebudem klamať, že na Slovensku po voľbách v septembri opäť hrozí, že nastane doba temna," dodal.

Nezaradený poslanec parlamentu a člen Demokratov Juraj Šeliga odmieta, že by v súvislosti s obvinením išlo o politické rozhodnutie. Podotkol, že ak sa Smer-SD, Hlas-SD alebo hnutie Republika dostanú k moci, "ich ľudia" už nikdy nebudú vyšetrovaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy