Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Izraelská armáda vyzvala k evakuácií východného Rafahu. Chystá sa rozbiť palestínske hnutie
Zdielať na

Izraelská armáda vyzvala k evakuácií východného Rafahu. Chystá sa rozbiť palestínske hnutie

RAFAH / Izraelská armáda vyzvala 100-tisíc Palestínčanov, aby opustili východné časti mesta Rafah, ležiaceho na juhu pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom. Pripravuje vraj operáciu obmedzeného rozsahu s cieľom rozbiť palestínske hnutie Hamas. Humanitárni pracovníci varujú, že v ohrození sa môžu ocitnúť stovky tisíc detí.

Urýchlené balenie. Skladanie stanov. Nakladanie majetku, či presnejšie toho, čo z neho ešte zostalo, na autá, či vozíky. Čo najrýchlejší odsun preč. Tak vyzeral dnešok mnohých palestínskych utečencov vo východnej časti Rafahu. Nezažili to prvý, ani druhýkrát.

Už niekoľko mesiacov sa hovorí o rozsiahlej operácii izraelskej armády v Rafáhu, kam pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy od októbra ušiel vyše milión ľudí. Medzinárodné spoločenstvo a mnohé krajiny vrátane Spojených štátov naliehajú na Izrael, aby ofenzívu namierenú proti bojovníkom Hamasu v tejto oblasti neotváral, kým nedostane do bezpečia civilistov.

Izraelská armáda palestínskym civilistom nariadila, aby sa stiahli z časti Rafahu do neďalekých humanitárnych zón, ktoré rozšírila. Obmedzenú operáciu vraj plánuje preto, že Hamas odmieta izraelské návrhy na uzavretie prímeria. Zástupcovia Hamasu označili evakuáciu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá nezostane bez následkov.

"Najskôr povedali ľuďom, aby sa stiahli do Rafahu, že je bezpečný. Teraz im vravia, aby Rafah opustili. Kam však pôjdu? Milión a pol, dva milióny civilistov...Kam pôjdu?" pýta sa obyvateľ Gazy.

Od vojenskej operácie v Rafahu Izrael naďalej odhovára aj Európa. Podľa šéfa diplomacie Európskej únie sa musí Izrael vzdať plánov na pozemnú ofenzívu v meste. Predsedníčka Európskej únie opätovne vyzvala Izrael a Hamas na uzavretie prímeria. UNICEF varoval, že deti v Rafahu budú v prípade operácie ohrozené nielen násilnosťami, ale aj vzniknutým chaosom a panikou v meste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy