Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pozor na neviditeľné nedostatky! Pri kúpe bytu pomôžu inšpektori
Zdielať na

Pozor na neviditeľné nedostatky! Pri kúpe bytu pomôžu inšpektori

BRATISLAVA / Kúpa bytu či domu je pre väčšinu ľudí najväčšou investíciou v živote. Málokto ale dokáže bez pomoci odhaliť chyby, ktoré predávajúci šikovne zamaskuje. Riešením je návšteva nehnuteľnosti s odborníkom. Inšpektori sú skúsenými detektívmi, ktorí odhalia akúkoľvek vadu.

Áno, či nie?

V zahraničí zaznamenala služba inšpektora nehnuteľností obrovský úspech. Ide o odborníka, ktorý posúdi skutočný technický stav nehnuteľnosti. Skúmanie bytu alebo domu je u nás v začiatkoch.

"Inšpektor nehnuteľností pomáha kupujúcemu, uberá z neho časť rizika, časť zodpovednosti za to, aby sa rozhodol dobre," vysvetľuje Pavel Štáf zo spoločnosti Bytecheck zabezpečujúcej inšpektorov nehnuteľností na Slovensku.

Zložitá reklamácia

Každá stavba má svoje chyby, ktoré laik nespozoruje. Patria sem nedostatočne upevnené kotvy na uchytenie zábradlia, nedotiahnuté lepidlo pri zatepľovacom systéme či zle vymurovaná stena.

Mnohí už zažili reklamačné konanie po zakúpení nehnuteľnosti. Po vyplatení peňazí je ťažké sa dopracovať k oprave nefunkčných radiátorov, netesniacich okien alebo popraskanej podlahy.

Úloha realitnej kancelárie

Pri kúpe bytov a domov v zahraničí predchádzajú precízne kontroly inšpektorov nehnuteľností. "Ľudia často nevedia, čo si vlastne kúpili, čo je súčasťou nehnuteľnosti. Kde je tá pivnica, ktorú si k bytu zakúpili, akú majú mať podlahu, aký typ WC majú mať. To všetko musí skontrolovať inšpektor. A to je kľúč k úspechu," tvrdí Pavel Štáf. Pri kúpe nového bytu je potrebné kontrolovať rovnosť poterov, kolmosť stien, pravých uhlov či zabudovaných káblov, ktoré musia správne fungovať.

"Klienti po kúpe nehnuteľností často žiadajú realitné kancelárie o zabezpečenie opráv či odhalenie skrytých porúch stavby. Treba si ale uvedomiť, že úloha realitnej kancelárie tkvie v sprostredkovaní obchodu. Konečný vzťah v kúpnej zmluve je medzi predajcom a kupujúcim," dodáva generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Martin Lazík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy