Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nenechajte sa nachytať! Aj pôžička môže byť chorá
Zdielať na

Nenechajte sa nachytať! Aj pôžička môže byť chorá

BRATISLAVA / Zdravé alebo choré? Možno to znie zvláštne, no aj takéto dokážu byť pôžičky. Doteraz väčšinu z nás zaujímalo iba to, či sú výhodné, málokto sa však už pozastavil nad účelom zadlžovania sa. Pozrite sa na aký tovar sa pred Vianocami oplatí požičať a kedy na úver radšej rýchlo zabudnúť.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Kto si po celý rok starostlivo neodkladal na vianočné nákupy, musí niekoľko dní pred Vianocami riešiť ťažkú dilemu. Vystačiť si s aktuálnou hotovosťou, alebo si požičať. Žiaľ, mnohí z nás sú schopní zadlžiť sa na tovary, ktoré spotrebujú skôr ako ich vôbec začnú splácať. Medzi také patrí napríklad dovolenka alebo sada značkového oblečenia.

"Platí nepísané pravidlo: Tovar na ktorý si požičiavam, by mi mal slúžiť dlhšie, ako doba splácania pôžičky," radí ekonomická analytička PBK Eva Sadovská.

Pozor odkiaľ si požičiavate

Finanční poradcovia vo všeobecnosti nie sú naklonení spotrebným úverom. Keď si však už požičiate, treba starostlivo vyberať na čo a komu sa na najbližšie obdobie upísať. Na Slovensku totiž ešte stále nie sú výnimkou ani úvery, ktorých výška sa šplhá na desiatky, ba až stovky percent.

Do skupiny "zdravých pôžičiek" sa zaraďujú hypotéky a pôžičky napríklad do nehnuteľností, ide o dlhodobé investície s malým úrokom. Väčšina ľudí si na takéto investície nedokáže našetriť a preto siahnu po pôžičke. Za takzvané "choré pôžičky" sú považované všetky spotrebné úvery. Ide teda o peniaze nižšej hodnoty, na ktoré by si mal človek radšej našetriť a nepožičiavať si na to (Dovolenky, elektronika, značkové oblečenie atď.)

Zmluva s diablom

Čas Vianoc je pre spotrebiteľov najrizikovejším obdobím v roku. Pod tlakom nakupovania darčekov sme niekedy schopní podpísať zmluvu aj diablovi. Svedčí o tom fakt, že finančná gramotnosť Slovákov je ešte stále na nízkej úrovni a okrem toho, kto by už čítal pred Vianocami úverové podmienky.

"Nie je na to čas, lebo človek chce rýchly úver na darčeky a nie študovať podmienky," hovorí finančný konzultant Tomáš Kročian. Väčšina klientov si preto vyberá pôžičku podľa údajov, ktorým rozumie. VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Michal Rybanský. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy