Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vianoce sú rizikové, uprednostníte pôžičku či skromnosť?
Zdielať na

Vianoce sú rizikové, uprednostníte pôžičku či skromnosť?

BRATISLAVA / Požičať si alebo radšej sa uskromniť? S touto otázkou každý rok pred Vianocami zápasíme asi v každej domácnosti. Snaha po veľkej štedrosti sa totiž môže skončiť tragédiou. Stačí preceniť sily, prípadne podpísať nevýhodnú zmluvu a problém je na svete.

Najrizikovejšie obdobie v roku

Čas Vianoc je pre spotrebiteľov najrizikovejším obdobím v roku. Pod tlakom nakupovania darčekov sme niekedy schopní podpísať zmluvu aj diablovi. Svedčí o tom fakt, že finančná gramotnosť Slovákov je ešte stále na nízkej úrovni a okrem toho, kto by už čítal pred Vianocami úverové podmienky.

"Nie je na to čas, lebo ten človek chce rýchly úver na darčeky a nie študovať podmienky," hovorí finančný konzultant Tomáš Kročian. Väčšina klientov si preto vyberá pôžičku podľa údajov, ktorým rozumie.

Vyberte si dôveryhodného poskytovateľa

Úroková sadzba a výška mesačnej splátky sú síce najznámejšie informácie o každej pôžičke, zďaleka však nie najdôležitejšie. "Treba sa pozrieť na RPMN. Čím nižšie, tým lepšie," Kročian. "Je to celková nákladovosť tej pôžičky, koľko ju hlavne bude splácať," hovorí finančný sprostredkovateľ Ján Porázik.

Dôležité je vybrať si vhodného a najmä dôveryhodného poskytovateľa pôžičky. Maximálne opatrní by sme mali byť najmä pri nebankových subjektoch, ktoré sľubujú rýchle peniaze. "Ľudia nedokážu detailne prekuknúť ten produkt a odhadnúť svoje možnosti," dodáva Porázik.

"Stretol som sa s pôžičkami, na ktorých boli úroky 100 % a dokonca aj niekoľko tisíc percent, čo je neprijateľné," hovorí Maroš Ovčarik z portálu Finančná hitparáda. Odhaliť takýchto úžerníkov však môžeme už pri prvom kontakte. "Ak spoločnosť nepreveruje príjem, je to prvý výkričník, kedy si treba dávať pozor na takúto spoločnosť, lebo pravdepodobne pôžička bude veľmi drahá," dodáva Ovčarik.

Naše deti sú negramotné

Vyzerá to tak, že naše deti sú finančne negramotné. Toto je výsledok správy, ktorú minister školstva Dušan Čaplovič predložil na vláde. Hneď však prišiel aj s plánom, ako tento stav zlepšiť. O financiách by sa všetci školáci mali učiť z nových učebníc.

Úrok, pôžička, čistá alebo hrubá mzda. Toto sú pojmy, ktoré sú podľa najnovšej správy neznámym pojmom nielen pre deti v základných, ale aj stredných školách. "Tá finančná gramotnosť dnes nie je na dobrej úrovni, deti si častokrát mýlia úver s úrokom," opisuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. VIAC TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy