Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Budúcnosť sa stáva realitou, platíme mávnutím rukou!
Zdielať na

Budúcnosť sa stáva realitou, platíme mávnutím rukou!

SLOVENSKO, SVET / Ruku na to. Tieto slová sú dnes výzva na uzavretie dohody, ale už čoskoro sa môžu zaradiť aj medzi povely polície, vrátnika, či dokonca bankomatu. Bezpečnostné skenovanie tvárí, či odtlačky prstov, by mala nahradiť špeciálna čítačka cievnych kapilár.

Postačí vaša ruka

"Čítacie zariadenia nefungujú stopercentne. Zaleží na tom, ako je ruka špinavá, vlhká a potom je tu ešte časť ľudí, ktorá má nečitateľné odtlačky prstov," upozorňuje distribútor bezpečnostnej techniky Radko Voda.

Najnovšia metóda však používa celú ruku a je možné, že za nejaký čas namiesto občianskeho, či bankovej karty, vám bude stačiť zamávať rukou pred scanerom. "Stačí keď priložíte ruku nad senzor a počítač si overí obraz vášho krvneho riečiska," vysvetľuje bezpečnostný manažér Milan Podivín.

Nedá sa oklamať

Vyzerá to, ako keby vám scanner veštil z ruky, ale infračervený lúč neskúma jej povrch, ale vašu cievnu sústavu. "Je to biometrický prvok, ktorý má každý z nás od narodenia rovnaký," dodal Milan Podivín.

Takto je možne rospoznať vašu identitu ešte lepšie ako pri snímaní odtlačkov prstov. Navyše nie je možné použiť žiadnu kópiu, napríklad ani odťatú končatinu. "Infračervené vyžarovanie je je pohlcované odkysličením hemoglobínom. Krvný obraz môže vzniknúť len v prípade, že tá ruka je živá," povedal Podivín.

Peniaze

Tento systém sa zaviedol v Japonsku po vlne tsunami, keď milióny ľudí prišli o doklady a karty a tak ich identitu prevzali dlane. Dnes to využívajú aj mnohé banky v zahraničí. "Stačí priloženie dlane, zadanie PIN kódu a môžete používať svoje peniaze na účte," upresnil bezpečnostný manažér Milan Podivín. Tak ako sme boli doteraz zvyknuti podávať ruku pri vítaní, teraz budeme podávať ruku prístrojom, aby sme sa dostali napríklad do budov.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články