Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyzerá to tak, že naše deti sú negramotné. Finančne!
Zdielať na

Vyzerá to tak, že naše deti sú negramotné. Finančne!

BRATISLAVA / Vyzerá to tak, že naše deti sú finančne negramotné. Toto je výsledok správy, ktorú minister školstva Dušan Čaplovič predložil na vláde. Hneď však prišiel aj s plánom, ako tento stav zlepšiť. O financiách by sa všetci školáci mali učiť z nových učebníc.

Mýlia si úver s úrokom

Úrok, pôžička, čistá alebo hrubá mzda. Toto sú pojmy, ktoré sú podľa najnovšej správy neznámym pojmom nielen pre deti v základných, ale aj stredných školách. "Tá finančná gramotnosť dnes nie je na dobrej úrovni, deti si častokrát mýlia úver s úrokom," opisuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

"Mýlia si to, koľko majú reálne zaplatiť a koľko si môžu odložiť," pokračuje Kaliňák. "A ďalej nevedia rozlíšiť, čo je splátka a čo je istina," dodáva. Toto sú len niektoré z medzier, ktoré ministerstvo našlo v hlavách žiakov.

Zbierky úloh

"Je veľmi dôležité deti a nové generácie pripravovať na to, aké problémy a pasce môže priniesť nesprávne zaobchádzanie s financiami," hovorí psychologička Monika Longauerová.

Ministerstvo školstva má plán. Chystá Zbierky úloh na základných a stredných školách, ktoré by ich mali naučiť narábať so svojimi financiami v budúcnosti. Zbierky sú plné úloh, ktoré smerujú k tomu, aby sa z detí nestali neplatiči a aby vedeli aj čo-to ušetriť. 

Úlohy zo života

"Je tu napríklad úloha, ktorá sa vzťahuje na nedoplatok za elektrickú energiu, príjmy a výdavky rodiny. Príklad na rodinnú lyžovačku. Aké typy lístkov sú napríklad najvhodnejšie pre rodinu za tri dni lyžovania... rodinná zľava napríklad," opisuje riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy