Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako naučiť deti vážiť si peniaze
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako naučiť deti vážiť si peniaze

BRATISLAVA / Hospodáriť s peniazmi by sme mali učiť deti už od útleho veku. Vraj sa tak naučia viesť zodpovedný život. Radia to odborníci. My vám teraz povieme, ako a kedy je dobré začať s našimi ratolesťami hovoriť o peniazoch.

Prvá pokladnička? Ideálne, keď má dieťa 3 roky

Ideálne je dať dieťaťu pokladničku ako darček na jeho tretie narodeniny. Vtedy už deti začínajú rozlišovať, že papierové bankovky majú vyššiu hodnotu ako mince. 

"Keď dieťa daný obnos neminie a priloží si do pokladničky ďalšie mince, môže si kúpiť nejakú kvalitnejšiu vec," vraví odborník na rodinné financie Pavol Škoda.

Šesť až desaťročné dieťa by už malo pocítiť zodpovednosť za svoje rozhodnutie minúť alebo neminúť zverené peniaze. To koľko a či vôbec dať dieťaťu vreckové, by mal rodič posúdiť sám. Väčšinou je to 10 eur mesačne.

Niektorí sa radia heslom "niečo za niečo"

Niektorí rodičia sa radšej riadia heslom "niečo za niečo". "Mama si dá vreckové, keď si upracem," vraví chlapček. "To je veľmi dobrý model. Aby dieťa pochopilo, že práca prináša istý finančný zisk," myslí si psychologička Monika Longauerová. 

To, že peniaze v pokladničke nezarábajú, by ste mohli začať učiť už desaťročné deti. "Pracovať s takým pojmom ako je úrok," vraví Škoda. Tínedžer by už mal vedieť, čo je to pôžička a vlastný účet. Psychológovia radia zobrať, podľa možností, vaše dieťa niekedy k vám do práce. Vraj tak lepšie pochopí hodnotu peňazí.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články