Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nebezpečné zubné pasty majú ohrozovať Slovákov!
Zdielať na

Nebezpečné zubné pasty majú ohrozovať Slovákov!

BRATISLAVA / Zubné pasty obsahujú tajný kód. Farebný pás na zadnej strane obalu má vraj odhaliť, či ide o prírodný alebo chemický obsah pasty. Takéto zvesti sa rýchlosťou blesku rozleteli po sociálnych sieťach a podľa toho, čo tam ľudia píšu, niektorých chytá panika.

Ide o hoax - poplašnú správu

Zelený pás predstavuje prírodný obsah pasty, modrý má navyše v sebe liečivo. Ak je na tube červená farba, tak pasta má aj prírodné aj chemické zloženie. Najnebezpečnejšia by mala byť čierna, kedy ide o čisto chemické zloženie pasty.

Je to ale skutočne tak? Odpovedá Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. "Farebné značenie na tubách nemá vplyv na obsah výrobku. Je logické a vyplýva to aj zo všeobecných odporúčaní, že zubné pasty sú chemického obsahu, lebo sú to aj chemické zmesi."

Ide tak o hoax - poplašnú správu. Ak si všimnete pás má takú istú farbu, aká bola použitá na text aj celý obal pasty. "V podstate nič zvláštne to nie je. Jedná sa o farbu, ktorá sa použila pri tlači tuby a ten pásik znamená pre stroj, ktorý bude tubu uzatvárať na tom jej konci zvar. Čiže je to označenie zvaru," vraví stomatologička Miroslava Ducková. Musí ísť o výraznú farbu, aby ju vedel lis svojimi senzormi identifikovať. Takéto označenie nájdete pritom aj na iných výrobkoch.

Na čo sa treba pri pastách zamerať?

Pri pastách by sme si tak mali všímať najmä text o ich obsahu. Dôležité je zamerať sa na: penivú zložku - sódium lauryl sulfát, fluór a abrazívnosť. "Pri tejto penivej zložke sa doporučuje počkať trištvrte hodinu a až potom použiť ústnu vodu, ktorá obsahuje chlórhexidín, ktorý sa používa na výplachy v ústnej dutine, vtedy keď máme zapálené ďasná," doplňuje Ducková.

Penivá zložka môže takisto podporovať zápaly v ústnej dutine. Stačí pritom vymeniť penivú pastu za nepenivú. Ak má pasta 900 ppm jednotiek fluóru. Mali by ju používať dospelí. Deťom stačí dopriať aj menej.

"Mnohé pasty obsahujú abrazívne zložky, od úplne malilinkých až po dosť veľké. Keď je tam napísané 50 RDA - to môźe byť vodítko pre nás. Je to pasta s už väčšími abrazívnymi účinkami určená najmä pre fajčiarov," uzatvára Ducková. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články