Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Takto neparkujte! Blokujete invalidov aj ženy s kočíkmi
Zdielať na

Takto neparkujte! Blokujete invalidov aj ženy s kočíkmi

BRATISLAVA / Viete koľko má v priemere na šírku kočík alebo invalidný vozík? Je to okolo 70 centimetrov. Práve z tohoto dôvodu musí vodič pri parkovaní na chodníku nechať dostatočnú voľnú šírku chodníka. To však mnoho vodičov ignoruje a chodník sa pre ženy s kočíkom stáva prekážkovou dráhou. A pre ľudí na invalidnom vozíku nočnou morou

Kočíky a invalidné vozíky

V prípade, ak vodič parkuje na chodníku, mal by nechať jeden a pol metra voľného miesta. V mnohých mestách je to však problém. A to sa netýka len hlavného mesta. Počas výroby reportáže sme našli niekoľko áut na chodníku, ktoré stáli takmer nalepené na múr. Vo mnohých prípadoch bola medzera len okolo 80 cm. Takýto priestor je úzky už aj pre chodca.

Nedodržanie dostatočnej voľnej šírky robí problémy nie len samotným chodcom, ale aj hendikepovaným ľuďom či mamičkám s kočíkom. "Bežný vodič si to ani neuvedomí. Ale keď zle odparkuje svoje auto, my vozičkári, mamičky s kočíkom alebo postihnutí ľudia odkázaní na barle, máme veľké problémy. Sme stratení, nemáme možnosť obísť auto a nedokážeme prekonať prekážku," hovorí Eva Žilková.

Autá ohrozujú chodcov

Hendikepovaní ľudia žiaľ pre nezodpovednosť, či ľahostajnosť niektorých vodičov, musia s týmto problémom bojovať každý deň. Nemajú to ľahké ani mamičky s kočíkom. Ten má šírku okolo 70 cm. "Mám problém prechádzať s kočíkom po chodníku, tento problém je všade. Keď auto zablokuje chodník, musím s kočíkom prejsť z chodníka na cestu a to je riziko aj pre dieťa a aj pre mňa ako rodiča." Takáto je realita mamičiek s kočíkmi.

Každý vodič, ktorý dostal vodičské oprávnenie, by mal poznať svoje povinnosti. Mal by ovládať zákony. Ale nie je to tak. Pritom zákon hovorí jasne. "Motorista môže svoje motorové vozidlo odstaviť na chodníku v prípade, ak ostane voľná šírka chodníka minimálne 1,5 metra, prípadne pokiaľ je to umožnené dopravnou značkou," uviedol hovorca Mestskej polície Bratislava Peter Pleva.

Nedostatok parkovacích miest

Problém prečo vodiči využijú každý priestor aj s rizikom, že dostanú pokutu je jednoduchý. V mnohých mestách je nedostatok parkovacích miest. "Žiaľ, je taký zákon. V ňom je daná hodnota 1,5 metra, aj keď si myslím, že stačí aj 90 centimetrov. Ale v mnohých prípadoch, na mnohých uliciach a sídliskách chodníky nemajú ani meter. Riešenie je na zákonodarcoch," myslí si dopravný konzultant Maroš Palesch.

Ak vodič odstaví auto na chodníku, môže dostať papuču a pokutu 60 eur. V prípade, ak svojím parkovaním spôsobí prekážku, môže ho dať správca komunikácie odtiahnuť .

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články