Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
SERVISNÁ TÉMA. Takto si správne zazimujete rastliny
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Takto si správne zazimujete rastliny

BRATISLAVA / Babie leto bolo dlhé, krásne a nezvyčajne teplé. Ale pred zimou už neujdeme... My sa naobliekame a zakúrime si - čo ale všetky tie rastlinky, ktoré sme si s láskou vypiplali v kvetináčoch v okne, na balkóne či v záhradke? Viete ktoré z nich musia ísť medzi štyri steny aby sa dožili jari a ktoré stačí zastrihnúť či prikryť zeminou?

Neprežeňte to so strihaním

Či už pestujete rastlinky na balkóne alebo máte vlastnú záhradku, niektoré rastlinky potrebujú vašu pomoc pri prezimovaní. Niektorým druhom stačí podať pomocnú ruku - napríklad trocha skrátiť výhonky aby sa rastliny nevysilili - ale pozor, aby ste to neprehnali so strihaním.

"Vždy sa to zakracuje na výšku 1 metra, lebo nevieme, aká bude zima. Keby sme to hlbšie zrezali, môže sa stať, že ten zbytok, ktorý by mal na jar vyrásť, môže zrmznúť a vymrzne celá ruža," vysvetľuje pedágog SOŠ Jarmila Támová.

V móde je pestovanie tráv

Iné rastliny potrebujú viac ochrany pred zimou. "Z vonkajších priestorov musíme presťahovať aj Nerium oleander. Aby na jar kvitol, musíme ho dať do miestnosti tiež 5-10 °C. Nemusíme s tým nič extra robiť, akurát cez zimu občas poliať," opisuje Támová.

V móde je okrem byliniek aj pestovanie rôznych druhov tráv. "Je vhodné si vybrať tie nizučké, ako Festuku glauku a tú môžeme mať vysadenú v debničke bez toho, aby sme ju museli nejako extra zazimovávať," dodáva pedagóga.

Muškáty prezimovávajú v tme

Doteraz vám robili radosť na balkóne či v okne krásne kvitnúce muškáty. Čochvíľa sú tu ale mrazy, čo s nimi? "Ťahavé muškáty prezimovávajú na svetle, ale musia mať nižšie teploty, okolo 5-10 °C, klasické muškáty môžu prezimovať aj v tme, v pivnici, bez problémov. .. Cez zimu musíme občas tieto, ktoré sú na svetle, polievať, pretože by vyschli," dodáva Támová.

Ovocné kríky, napríklad maliny či ríbezle by zimu mali zvládnuť. Úplne bez dozoru ich však nenechajte. "V tomto prípade spod pníka vyrástol výhon, a ten odoberá živiny. Už na jar je potrebné ho odstrániť, pokiaľ je maličký a nenechať ho narásť do určitých rozmerov," tvrdí Támová.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články