Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Každý Slovák dlží štátu 720 eur! A lepšie nebude...
Zdielať na

Každý Slovák dlží štátu 720 eur! A lepšie nebude...

BRATISLAVA / Verejný dlh Slovenska je najhorší v histórii - vyše 52 percent hrubého domáceho produktu, čo v prepočte znamená, že každý obyvateľ krajiny je bez vlastnej viny dlžný 720 eur. A zdá sa, že situácia sa tak skoro nezlepší. Optimista totiž nie je ani minister financií Peter Kažimír, ktorý už ohlásil, že náš dlh neklesne pod 50 percent až do roku 2020. Podľa opozície je za zadlžovanie našej krajiny zodpovedný vládny Smer.

Martvoň: Nechceme ľudí traumatizovať

Štátny dlh sa vyšplhal na neuveriteľných 350 miliónov eur. Práve preto chcela opozícia hľadať riešenia tohto vážneho problému na mimoriadnej schôdzi. Smer však nezahlasoval za jej program, takže žiadna debata nebola.

"Nechceme ľudí traumatizovať, chceme im pomáhať," povedal poslanec za stranu Smer-SD Anton Martvoň. "Smeráci sa ukázali ako neuveriteľní zbabelci, pretože Slovenská republika je vo vážnych problémoch a oni ukázali, že vedia akurát zadlžovať Slovensko," oponoval poslanec za stranu SaS Ľubomír Galko.

"Nedávajte mi to odkazy o tom, aká je táto vláda nezodpovedná, nie je to pravdou," uviedol minister financií Robert Kažimír. Minister financií si ,samozrejme, uvedomuje, aká je situácia.  "Medziročný nárast dlhu dosiahol 8,8 % a je treba priznať, že patrí v histórii Slovenska k najvyššiemu nárastu," priznal. 

4-členná rodina + babka = 3600 €

Podpredseda KDH Moravčík prerátal, čo by sa dalo vyplatiť len z úrokov, ktoré zadĺžené Slovensko musí platiť za pôžičky. "Je to viac ako 1000 eur na jedného dôchodcu, alebo viac ako 600 eur na jedného zamestnaného, o toto by mohli znížiť dane, alebo každému nezamestnanému vyplácať 300 eur mesačne pomoci," povedal.

"Treba sa zmieriť s realitou, že dlh na úrovni 50 % bude až do konca tejto dekády," uzavrel Kažimír. Ak ste napríklad rodina: otec, mama, dve deti a máte ešte jednu starú mamu, tak ste bez vlastnej viny celkovo dlžní 3600 eur.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy