Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Právnik radí. Čo robiť, ak vám dlžník nevráti peniaze?
Zdielať na

Právnik radí. Čo robiť, ak vám dlžník nevráti peniaze?

BRATISLAVA / Do pravidelnej Právnej televíznej poradne dostávame denne niekoľko e-mailov, kde sa na nás obraciate s prosbou ako postupovať v prípade, keď vám dlžník nevrátil peniaze.

Keď ste už peniaze požičali a dlžník vám ich odmieta vrátiť, väčšinou už nie je iná možnosť, ako tento problém riešiť súdnou cestou. Pred požičaním sa, ale môžete "poistiť".

"Priateľovi som požičal peniaze s tým, že mi ich vráti do určitého dátumu. Neskôr prišiel s ďalšou žiadosťou, aby som mu požičal znova. Súhlasil som pod podmienkou, že podpíšeme zmluvu o pôžičke s dátumom splatnosti. Podpísali sme ho, ale bez notárskeho overenia," píše v e-maile divák.

"Zmluva o pôžičke je tzv reálny kontrakt. Vôbec nemusí mať písomnú formu. Stačí, keď dôjde k odovzdaniu peňazí. Dokonca keby existovala písomná zmluva a nedošlo by alebo by sa nepreukázalo, že došlo k odovzdaniu peňazí, v takomto prípade by vôbec zmluva neexistovala," hovorí advokátka Bronislava Pavelková

To je právny pohľad na vec. V zásade ide o to, že v prípade pôžičky je podstatné, či reálne došlo k odovzdaniu peňazí druhej strane.

Aj notárom neoverená zmluva je platná!

Teda aj zmluva, ktorá nie je notársky potvrdená je platným dokladom. "Áno spĺňa všetky náležitosti občianskeho zákonníka, ak sa v nej riadne dohodli o sume pôžičky a je z neho zrejmé, kto zmluvu uzavrel, s kým. Dátum splatnosti nemusí byť v pôžičke uvedený. Ak by nebol uvedený, potom by platil §563 občianskeho zákonníka, že je to nasledujúci deň potom, čo veriteľ dlžníka požiadal o vrátenie pôžičky," hovorí Pavelková.

To znamená, že ten čo požičal peniaze sa musí nasledujúci deň po doručení výzv dostaviť do miesta bydliska dlžníka a tam ho požiadať o vrátenie peňazí. "Týmto vlastne pohľadávku zosplatnil a môže sa obrátiť na súd, že mu dlžník nesplnil pohľadávku, ktorá je splatná a ak v tento deň mu dlžník sumu neodovzdá," dodáva Pavelková.

Takto sa vyhnete problémom

Aby ste sa vyhli problému pri pôžičke, overte si, či vám dlžník bude schopný peniaze vrátiť. Spíšte s nim zmluvu s dátumom splatnosti a dajte si ju potvrdiť u notára. Peniaze mu nedávajte v hotovosti, ale prevodom na účet. Do predmetu uveďte, že ide o pôžičku. Zistite si, k čomu potrebuje peniaze.

Ak vám odmieta vrátiť peniaze, ale časť sumy ste už od neho dostali, je to pre vás plus. Obchodné právo takýto úkon považuje za uznanie aj zvyšku dlhu.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy