Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Právnik radí. Takto získate naspäť preplatky
Zdielať na

Právnik radí. Takto získate naspäť preplatky

SNINA / Nedoplatky, preplatky, nezrozumiteľné papierovačky. Keď sa v nich konečne zorientujete zistíte, že váš preplatok rozdelila správcovská spoločnosť medzi ostatných vlastníkov bytov. Tento problém má aj Jana zo Sniny, ktorá zdedila byt po rodičoch.

Jana v byte po rodičoch nebýva. Napriek tomu všetky zálohové platby a energie platí. Na základe ročného vyúčtovania jej vznikol veľký preplatok. Ten však neskončil v jej rukách. Keď to bola Jana na bytovom družstve reklamovať, dostala informáciu, že preplatok za kúrenie jej vrátený nebude.

Preplatok rozdelili medzi ostatných vlastníkov bytov

Spoločenstvo vlastníkov v bytovom dome totiž rozhodlo, že jej preplatok rozdelia medzi ostatných vlastníkov. "Obrátila som sa na predsedníčku vlastníkov o vysvetlenie. Povedala mi, že to sa dá vyriešiť len na spoločnej schôdzi. Tá sa konala v termíne, keď som bola v zahraničí. V zápise je uvedené, že vrátenie  preplatku nebolo schválené z dôvodu, že som bezdôvodne zabránila prístupu do vlastného bytu," píše Jana.

Pokiaľ vznikne preplatok na byte, tak ten jednoznačne patrí majiteľovi bytu. "Neviem si predstaviť, akým úkonom by sa mohol rozhodnutím vlastníkov bytov, na schôdzi rozdeliť medzi nich. V podstate by týmto došlo k bezdôvodnému obohateniu na úkor toho, komu má byť preplatok vrátený," tvrdí advokátka Bronislava Pavelková.

Peniaze patria vlastníkovi bytov

Preplatok je fyzické, reálne vyúčtovanie toho, čo niekto zaplatil na preddavkoch - zálohových platbách oproti tomu, čo v byte reálne spotreboval. Tento preplatok nemôže byť vyplatený niekomu inému než tomu, komu vznikol.

Ak by bol vyplatený niekomu inému, než tomu komu vznikol, "tak ide o naplnenie jednej zo skutkových podstát bezdôvodného obohatenia a to, že niekto prijal plnenie bez právneho dôvodu. A už vôbec o tom nemôže rozhodnúť spoločenstvo vlastníkov, lebo vo svojej podstate by išlo o vyvlastnenie peňazí tejto diváčky," dodáva Pavelková.

Týmto môže Jana argumentovať u správcu a žiadať o vrátenie peňazí. Ak jej ich nevrátia, odporúčame jej podať žalobu na súd.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy