Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Právnik radí. Syn neplatí, hrozí mi exekúcia mojich vecí?
Zdielať na

Právnik radí. Syn neplatí, hrozí mi exekúcia mojich vecí?

PRIEVIDZA / Množstvo ľudí má problémy s exekútormi. Vo veľa prípadoch im siahne na majetok preto, že bývajú v jednej domácnosti s dlžníkom. Má na to právo? Ako sa v takomto prípade brániť? Tu sú odpovede...

Problém s exekútorom má aj Viliam z Prievidze, ktorý má dospelého syna. Ten má dlžoby. "Môj syn žije už dlhšiu dobu mimo Slovenska. Viem, že má veľké dlžoby. Bojím sa, že príde ku mne domov exekútor a zoberie mi môj majetok. Syn tu má len trvalý pobyt, ale už niekoľko rokov s nami nebýva. Ako sa môžem brániť," pýta sa Viliam.

Exekúcia vecí v byte

Pokiaľ sa vykonáva exekúcia v byte alebo rodinnom dome, v zásade by mala byť vedená len voči veciam povinného, teda dlžníka. "Je predpoklad, že ak byt vlastnícky patrí určitej osobe a iná osoba tam má len trvalý pobyt, že sa tam nezdržuje a nemá tam veci, tak nie je dôvod, aby išiel exekútor exekuovať veci v tomto byte," hovorí právnička Bronislava Pavelková.

V zásade platí, že veci nachádzajúce sa v nehnuteľnosti patria majiteľovi nehnuteľnosti alebo tomu, kto ju reálne užíva. Pozor trvalý pobyt inej osoby v byte majiteľa nehnuteľnosti neznamená, že tá osoba má podiel na byte, respektíve veciach v nehnuteľnosti. "Trvalý pobyt je otázka evidencie verejnej správy, ale neosvedčuje reálne bývanie. Ak by predsa došlo k súpisu vecí, ktoré patria vlastnícky inej osobe, zákon s tým počíta a umožňuje podať tomu, komu veci vlastnícky patria, tzv. excindačnú žalobu," dodáva Pavelková.

Zrušte trvalý pobyt osobe, ktorá by vás mohla ohroziť

Je to žaloba na vyňatie vecí z exekúcie, z výkonu rozhodnutia a bude o tom súd v osobitnom konaní rozhodovať.  V takýchto prípadoch môže majiteľ pre pocit istoty, aby sa necítil ohrozený zrušiť trvalý pobyt osobe, ktorá by ho mohla ohroziť. Viliam tak môže synovi zrušiť trvalý pobyt a ten bude potom evidovaný len na obci.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy