Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Právnik radí. Expriateľ ma nechce pustiť do domu po veci
Zdielať na

Právnik radí. Expriateľ ma nechce pustiť do domu po veci

ROŽŇAVA / Ivana z Rožňavy má problém so svojim bývalým partnerom. Údajne ju chce dobiť do krvi a vyhráža sa jej zabitím. Jej agresívny priateľ, s ktorým žila v jednej domácnosti tri roky, ju nechce pustiť do domu. tam má však veci pre svoju malú dcérku.

Ivana ušla z domu

Po poslednom agresívnom výstupe svojho priateľa Ivana ušla z domu. Teraz keď sa chce vrátiť po veci, tak ju nechce pustiť do domu. "Chcela som si od neho zobrať veci, ktoré máme s dcérkou v dome. Nechce ma pustiť do domu, vraj tam nič nemám. Žili sme spolu 3 roky v jednej domácnosti, máme spoločnú 18-mesačnú dcérku. A teraz sa mi vyhráža, že ma zabije, že z domu odídem krvavá," obrátila sa Ivana na Právnu televíznu poradňu.

Domáce násilie alebo vyhrážanie sa násilím má súvislosť s verejným právom, ale aj s trestným právom. "Hlavne z hľadiska trestného práva je veľmi prezieravé, keď niekto, kto je obeťou takéhoto vyhrážania prípadne násilného správania o tomto urobí záznam alebo si zabezpečí dôkaz," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Vyhrážanie si nahrajte a oznámte na polícii

V prípade, ak by ste takýmto záznamom predišli alebo pomohli odhaliť trestný čin, tak v takomto prípade nie je nahrávanie bez súhlasu druhej osoby trestným činom. "Čiže akékoľvek vyhrážky zabitím alebo skrvavením si treba nahrať a oznámiť na policajnom oddelení, ktorý by mal začať vo veci trestné stíhanie. Pokiaľ ide o civilnú rovinu domáceho násilia, tak tu prichádza za určitých okolností do úvahy vyňatie násilníka z domácnosti, v ktorej žije rodina," dodáva Pavelková.

Avšak len za predpokladu, že byt alebo dom je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov alebo majú spoločný nájom. Ak však rodina žije v dome tohoto násilníka, tak tento postup nie je možný. Preto odporúčame takto týranej žene okamžite sa odsťahovať. Pokiaľ nemá kam ísť, môže požiadať krízové centrum alebo o pomoc požiadať rôzne organizácie zamerané na pomoc obetí domáceho násilia.

Z hľadiska civilného práva, by mohla Ivana podať žalobu na súd. Ak nemá peniaze, môže požiadať o bezplatnú právnu pomoc. Z hľadiska trestného práva by jej do určitej miery mohla pomôcť asistencia polície.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy