Jasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Právnik radí. Manželka chce po rozvode peniaze z poistky
Zdielať na

Právnik radí. Manželka chce po rozvode peniaze z poistky

RIMAVSKÁ SOBOTA / Čo patrí a čo nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov? S touto otázkou sa obracajú na právnu poradňu najmä manželia, ktorí sa rozvádzajú. Jedným z nich je aj Matej z Rimavskej Soboty. Manželka chce od neho polovicu životnej poistky.

Manželka zatúžila po peniazoch svojho ex

Matej je už rozvedený, ale v čase keď bol ženatý, založil si životné poistenie. A keďže si počas sporenia našetril celkom pekný balík peňazí, zatúžila po nich jeho bývalá manželka. "Poistenie som platil celý čas len ja. Počas manželstva, aj po rozvode. Životné poistenie mi teraz skončilo a moja bývalá manželka chce z neho polovicu. Má na ňu nárok," pýta sa Matej.

Životné poistenie, respektíve zisk z poistenia patrí tomu manželovi, ktorý je poistený a druhý má právo len na náhradu toho, čo zo spoločného majetku bolo vynaložené na tento výlučný majetok jedného z manželov. "To znamená, že ide zväčša o splátky poistného zaplatené za obdobie trvania manželstva. Nie však na výplatu sumy, ktorá tvorila životné poistenie," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Ako náhrada vám náleží polovica splátky

Ak jeden z partnerov počas manželstva zaplatil za druhého jeho splátku poistenia, tak má po rozvode právo len na polovicu zo sumy splátky. Napríklad, ak bola splátka 50 eur, tak má nárok len na 25 eur.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články