Polojasno
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Právnik radí. Výživné na rozvedeného manžela
Zdielať na

Právnik radí. Výživné na rozvedeného manžela

IVACHNOVÁ / Daniela ako matka, ktorá sama vychováva dcéru je zúfalá. Jej bývalý muž od nej žiada výživné. On však neplatí ani na svoju dcéru, údajne preto, že nemá prácu.

"Už dva roky, od rozvodu, nepracuje a tak požiadal súd o výživné na rozvedeného manžela. On pritom na dcéru neplatí. Keď sa ho sudkyňa spýtala, či platí, klamal a povedal áno. Okrem toho je voči nemu vedený spor za nebezpečné vyhrážanie. Správal sa ku mne počas manželstva hrubo," píše v e-maily zúfalá Daniela.

Príspevok na výživu rozvedeného manžela

Príspevok na výživu rozvedeného manžela súd prizná, ak oň rozvedený v období do 5 rokov po rozvode sám požiada a nie je schopný sa sám živiť. V prípade, ako ho opisuje diváčka však vystupuje do popredia ešte jeden aspekt a to dobré mravy.

"Za určitých okolností totiž zákon o rodine tento nárok zruší ak sa oprávnený správal voči povinnému v rozpore s dobrými mravmi. Diváčka vo svojom príspevku píše, že voči manželovi podala trestné oznámenie pre nebezpečné vyhrážanie. Pokiaľ sa mu preukáže konanie, ktoré je predmetom tohoto trestného stíhania, v takomto prípade mu určite nevzniká nárok na žiadny príspevok," hovorí advokátka Bronislava Pavelková.

Záujem alebo nezáujem o prácu

Na mieste je aj zváženie toho, či sa naozaj Danielin exmanžel nevie zamestnať. Zákon o rodine určite nechráni také nároky, ktoré by vznikli z nechute pracovať alebo, že si zavinil sám, že nemôže pracovať. "Ak neplatí na dieťa a pritom ani nepodal žalobu o zníženie výživného, kde by to odôvodnil okolnosťami, tak aj toto možno vyhodnotiť ako konanie proti dobrým mravom. pretože vyživovacia povinnosť tým pádom ostáva na tej matke jedinej," dodáva Pavelková.

V takomto prípade by súd mal rozhodne zohľadniť to, že exmanžel neplatí výživu na dieťa a celá výživa je výlučne na matke samej. A to by mal sudca klasifikovať ako konanie proti dobrým mravom.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy