Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Právnik radí. Muž založil dcére životné pistenie, poistku neplatil
Zdielať na

Právnik radí. Muž založil dcére životné pistenie, poistku neplatil

BRATISLAVA / Manžel bez vedomia svojej ženy uzavrel pred rokmi životné poistnie pre ich dcéru. Na tom by nebolo nič zlé, skôr by sme mohli povedať, že je to chválihodný čin. Problém je, že otec poistku neplatil a teraz dlh vymáhaju od dcéry.

Dcéra ako poistník, aj ako poistená

Darina je už 9 rokov rozvedená 9 rokov,s exmanželom nežije v spoločnej domácnosti. Po rozvode jej bola neplnoletá dcéra zverená do opatery. Exmanžel bez vedomia matky a dcéry založil pre ich spoločné dieťa životné poistenie.

Dcéru uviedol ako poistníka aj ako poistenú. Dcéra mala v tom čase 15 rokov. Na zmluve exmanžel zaplatil len minimálne mesačné poistné, aby bola zmluva poisťovňou akceptovaná.

Iniciovali súdne konanie

"Následné splátky už nezaplatil, a tak vzniklo dlžné poistné. Poisťovňa teraz cez vymahačskú firmu žiada od mojej dcéry dlžné poistné aj s úrokom. Už aj iniciovali voči mojej dcére začatie súdneho konania," píše sa v maili, ktorý poslala diváčka.

Keďže s poistkou nesúhlasila ani jedna zo žien, odmietajú dlžné poistné zaplatiť. Poisťovni aj vymáhačskej firme skutočnosť vysvetlili, ale tá nezmenila svoj postoj aj keď dcéra bola poistená rodičom - otcom dieťaťa.

Dieťa bolo v čase zakladania maloleté

"On je osoba, ktorá poistku založila a to dieťa - od neho nemožno vymáhať tie poistné plnenia. Zvlášť v prípade, že v čase, keď sa poistka zakladala, bolo dieťa maloleté. Každý právny úkon, ktorý sa týka maloletého dieťaťa musí byť schválený poručenským súdom," tvrdí právnička Bronislava Pavelková. 

Ak zmluva nebola schválená poručenským súdom, tak je neplatná alebo zaväzuje len toho rodiča, ktorý zmluvu založil. Ak si firma od niekoho vymáha škodu alebo nezaplatené poistné, tak je to otec, ktorý zmluvu podpísal, respektíve sfalšoval podpis. Peniaze teda môžu žiadať len od neho.

Argumentujte, zmluva je neplatná

"Nikdy nie od matky dieťaťa, ktorá o existencii zmluvy nevedela, ani od dieťaťa, ktoré v tom čase bolo maloleté, hoci je dnes plnoleté ak súd nedával súhlas s uzavretím tejto zmluvy," dodáva právnička.

Odporúčame argumentovať, že zmluva je neplatná. Najprv firme, neskôr, ak príde k súdnemu pojednávaniu, tak súdu. Tiež požiadať o grafologický posudok, ktorý overí dcérin podpis.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy