Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Svet v kríze má nový rekord. V počte milionárov...
Zdielať na

Svet v kríze má nový rekord. V počte milionárov...

BRATISLAVA / Svet má nový rekordný počet milionárov. No faktom je, že väčšina sa z toho asi nenaje, ale skôr rozhnevá. Vyzerá to naozaj tak, že kríza len ešte viac roztvorila nožnice medzi bohatými a chudobnými.

V roku 2012 milionári siahli na svoje maximum. Ich majetok je najvyšší v histórii. "Počet milionárov sa zvýšil za rok 2012 o desať percent a ich počet je 12 miliónov po celom svete," uviedol analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Rast akciových trhov

Majetok milionárov sa zvýšil o 46 biliónov dolárov. Kríza teda negniavi zjavne všetkých. Milionárom išla karta aj na akciových trhoch. Neznamená to samozrejme to, žeby číhali na akcie v hypermarketoch. "Výrazne k tomu prispel rast akciových trhov, výnosov z dlhopisov a nehnuteľností."

Už klasickým investičným artiklom sú umelecké diela. Neznamená to vždy, že by im milionári aj rozumeli, ale skoro vždy na nich zarobia. "Môže to byť do zlata, do umenia alebo aj do rôznych zaujímavých nehnuteľností," uviedla analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Boháči si môžu dovoliť kúpiť aj veci, ktoré používali celebrity numero uno. "Elvis auto používal počas turné v Kalifornii. Mal ho rád, lebo tam pomestil viacero svojich priateľov," hovorí Mick Way, šéf aukčnej siene celebrít.

Môžete ich stretnúť aj na dražbe závodných koní, ako napríklad manželku bubeníka z Rolling Stones. "Sú to nádherné kone, atletické. Majú tu perfektné zvieratá," neskrýva nadšenie Shirley Watts, manželka bubeníka z Rolling Stones Charlieho Wattsa.

Boom v Severnej Amerike a ázijsko-pacifickom regióne

Najviac dolárových milionárov pribudlo v týchto regiónoch sveta. "Najrýchlejší boom zaznamenala Severná Amerika a ázijsko-pacifický región, teda dva regióny s najväčšou koncentráciou milionárov na svete," dodáva Pánis.

Napriek tomu, že má Európa veľké problémy, tak najviac milionárov na centimeter štvorcový sa nachádza práve tam a to vo vychytených štátoch ako je Monako, či Luxembursko. Láka ich vysoká kvalita života, systém vzdelávania, či krásne okolie, no a v neposlednom rade primerané daňové podmienky.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy