Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
VIDEO: Fico má za sebou nočnú ako zvárač
Zdielať na

VIDEO: Fico má za sebou nočnú ako zvárač

LOZORNO / Predseda vlády Robert Fico absolvoval nočnú zmenu v závode v Lozorne. Podľa jeho vyhlásení je si vedomý toho, že navrhované zvýšenie príplatkov za nočnú prácu sa stretne s obrovským odporom niektorých podnikateľov na Slovensku. Premiér to uviedol na brífingu po nočnej smene odpracovanej v Automobilovom parku Lozorno.

Sulík: Fico by mal ostať v továrni

Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík považuje „nočnú šichtu“ Roberta Fica za frašku. "Mal by zostať v tej fabrike a manuálne pracovať, pretože keď pracuje vlastnou hlavou, sú z toho len problémy a národnohospodárske škody,“ povedal Sulík.

Ísť tam na jednu noc je podľa Sulíka skôr zážitok ako seriózna práca.

"Po niekoľkých rokoch by ráno neodchádzal takýto vysmiaty. Nehovoriac o naozajstných zamestnancoch fabriky, ktorým do zabehnutého procesu vbehol človek, ktorý netuší, čo má robiť, s húfom ochrankárov a novinárov za chrbtom. Tí teda museli byť celí nadšení.“

Predseda liberálov odporúča premiérovi aspoň rešpektovať realitu, keď už mu nerobí problém robiť si z pracujúcich ľudí posmech. "Načo to všetko? Aby si pán Fico spravil PR jeho potápajúcej sa lode, kde odvšadiaľ trčí zlodejina. Úlohou premiéra je riadiť krajinu, aby sa tu zamestnanci i zamestnávatelia mali lepšie, a nie zúčastňovať sa zbytočných frašiek,“ uzavrel Sulík.

​Matovič: Fico sa správa ako vzorný farizej

Podľa lídra OĽANO Igora Matoviča sa Robert Fico správa ako vzorný farizej. "Desať rokov má absolútnu moc, ale ľudí nechal otročiť za almužny po nociach a bez príplatkov za soboty a nedele,“ uviedol Matovič a pokračoval: "Pred rokom sme na tento veľký problém upozornili a predložili sme návrhy zákonov na zvýšenie nočných príplatkov a zavedenie víkendových príplatkov do parlamentu. Očakávali sme, že nás strana Smer podporí, keďže si hovoria sociálni demokrati. Na naše veľké prekvapenie sme si od Roberta Fica len vyslúžili nadávky do bláznov a polobláznov. Navyše Robert Fico zakázal svojim poslancom za naše návrhy opakovane hlasovať. Dnes sa zrazu tvári ako spasiteľ, pýši sa cudzím perím a robí trápne divadielko vo fabrike," povedal Matovič, a zároveň položil otázku: "Chcel by som sa preto Roberta Fica spýtať, či ho nemrzí, že zradil ľudí, nechal ich desať rokov hrdlačiť a keď sme ponúkli riešenie, zakázal ho prijať. Nie je mu trápne kopírovať návrh od ľudí, ktorých nazýva bláznami?,“ dodal Igor Matovič.

Tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger (OĽANO) tvrdí, že ak by Robert Fico nebol ješitný a naozaj by mu išlo o dobro ľudí, mohli mať ľudia už skoro rok za noc a víkend výrazne vyššie platy. "Neviem, či si to Robert Fico dokáže ešte uvedomiť, ale práve takéto divadlo, ktoré na ľudí zahral, spôsobuje, že ľudia strácajú dôveru v politikov,“ vyjadril sa Heger a pokračoval: „Noční otroci nie sú na Slovensku žiadnou novinkou. Z dát európskeho štatistického úradu - Eurostatu vyplýva, že Slovensko je na špici v nočnej práci celých desať rokov vlád Smeru. Ak chce pán premiér ťažko pracujúcim ľuďom naozaj pomôcť, nech si vybaví v tej fabrike trvalý pracovný pomer. Všetci by si vydýchli," doplnil Eduard Heger.

Fico reaguje na Sulíka aj Matoviča

"Richard Sulík svojimi nekompetentnými vyjadreniami o zrade záujmov slovenských kamionistov potvrdil, že neprekročil hranice bruselského baru. Najnovší prípad z minulého týždňa, keď v Belgicku zadržali 100 kamiónov slovenskej firmy na základe sťažností jej rumunských zamestnancov na zlé pracovné podmienky jasne ukázal, koho záujmy vlastne Richard Sulík obhajuje. Sú to na Slovensku založené schránkové firmy s majiteľmi v západnej Európe, ktorých jediným cieľom je zamestnať Rumunov a Bulharov (prípadne Ukrajincovfico

a Srbov), aby za slovenskú minimálnu mzdu pracovali na území Belgicka, prípadne ďalších západoeurópskych krajín. Jediný, kto má z toho osoh, sú belgickí, holandskí či nemeckí majitelia takýchto schránkových firiem," uviedol Robert Fico.

"Igor Matovič, tak ako je už jeho zvykom, opäť alibisticky zavádza verejnosť, že vraj Smer skopíroval návrhy jeho hnutia. Je zaujímavé, že OĽaNO prichádza s "geniálnymi" nápadmi, len keď je v opozícii, ale keď je súčasťou vládnej koalície, nič pre ľudí neurobí," povedal na adresu Igora Matoviča premiér.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy