Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tisíce pasažierov uviazli na letisku na Bali
Zdielať na

Tisíce pasažierov uviazli na letisku na Bali

BALI / Tisíce cestujúcich, ktorí lietajú na Bali a z neho, uviazli na letisku, pretože spoločnosti Jetstar, Virgin a Qantas oznámili zrušenie letov.

Vzhľadom na to, že sopka Mount Agung v Indonézii vybuchla už druhýkrát tento týždeň, veľké austrálske letecké spoločnosti neboli ochotné riskovať lietanie cez nepriehľadný popol. Rovnako tamojšie úrady po včerajšej erupcii vyhlásili pre letecké spoločnosti najvyšší stupeň varovania. Oblak popola by totiž mohol lietadlám poškodiť motory. Zrušenie letov znamenalo, že cestujúci boli nútení spať na letisku a čeliť dlhému čakaniu, pričom dostali len základné informácie o situácii.

Mrak popola vystúpil do výšky 6 kilometrov. Leteckú premávku na Bali zatiaľ nezastavili, no letecké spoločnosti aj tak zrušili dve desiatky letov do oblasti.

Spoločnosť Jetstar vydala vyhlásenie, v ktorom cestujúcich ubezpečili, že obnovili medzinárodné lety do regiónu a z tohto regiónu. "Naši starší piloti využili informácie a predpovede z vulkanologického centra, zhodnotili najnovšie podmienky na Bali po výbuchu sopky Agung a usúdili, že podmienky sa zlepšili a je bezpečné lietať." V sobotu Jetstar odklonil tri lety smerujúce na Bali a zrušil šesť letov pripravených opustiť ostrov. "Po erupcii sopky Mount Agung na Bali v Indonézii nie je v súčasnosti v bezpečí prevádzka letov okolo letiska Denpasar," uviedla letecká spoločnosť vo vyhlásení v tom čase.

Spoločnosti Qantas a Virgin mali podobný postoj a zrušili všetky lety do a z Austrálie, ktoré cestujú do turistickej oblasti. Qantas odvtedy zmenil svoje rozhodnutie, tvrdí dailymail.co.uk. Zákazníci stále čakajú na vydanie aktualizácie spoločnosťou Virgin. Indonézska agentúra na zmiernenie následkov katastrof pripomenula cestujúcim, že len malá časť ostrova bola ovplyvnená najnovšou erupciou a ich medzinárodné letisko v Denpasare bolo stále v prevádzke.

V susednom Lomboku je už letisko kvôli popolu zatvorené.Medzi turistami zavládla nervozita a mnohí z nich strávili na letisku dlhé hodiny čakajúc na obnovenie letov. 

Výbuch bol považovaný za malý, hoci Národná agentúra na zmiernenie následkov katastrof uviedla, že nebezpečná zóna okolo sopky bola "dynamická" a mohla sa kedykoľvek zmeniť. Úrady radia ľuďom, aby zostali mimo zóny vylúčenia, ktorá zostáva nezmenená a rozširuje sa 7,5 km od sopky.

Približne 29 000 evakuantov v súčasnosti žije v prístrešiach - to je oveľa menej ako 150 000 ľudí, ktorí minulý mesiac utiekli z domova, pretože sa obáva, že sopka vybuchne. Austrálska vláda radí všetkým austrálskym turistom na Bali, aby monitorovali miestne médiá, sledovali pokyny miestnych orgánov a ubezpečili sa, že majú cestovné poistenie.

Výstražná úroveň zostáva na troch po tom, ako bola 29. októbra znížená z maximálnej úrovne štyroch. Rezort diplomacie už vyzval slovenských občanov na Bali, aby boli v najbližších hodinách obozretnejší a situáciu sledovali v miestnych médiách. Vulkán sa nachádza približne 70 kilometrov od hlavných turistických destinácií. Posledná veľká erupcia si v roku 1963 vyžiadala viac ako tisíc životov.

Agung prerušovane ohrozuje okolie už od augusta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy