Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Ceny nehnuteľností sú na Slovensku nižšie. Je to ale veľmi mierny pokles
Zdielať na

Ceny nehnuteľností sú na Slovensku nižšie. Je to ale veľmi mierny pokles

SLOVENSKO / Ceny nehnuteľností sú na Slovensku oproti vlaňajšku nižšie. Je to však veľmi mierny pokles, spôsobený drahšími, a preto menej dostupnými hypotékami. Podľa údajov Národnej banky zaplatíte pri kúpe bytu s rozlohou 50 metrov štvorcových iba o 500 eur menej ako pred rokom.

"Za posledný kvartál nám oproti predchádzajúcemu kvartálu ceny poklesli," konštatoval finančný analytik Marián Bulík. Podľa Národnej banky Slovenska zlacneli od začiatku roka najmä väčšie štvor- či päťizbové byty. Mierny pokles cítia aj predajcovia rodinných domov. "Cítime už nejakú zmenu na realitnom trhu, zvýšený záujem od klientov, nielen o byty, ale aj o rodinné domy," povedal Ján Palenčár z Asociácie realitných kancelárií.

Jednoizbáky sú stále drahé

Realitný trh ale nepraje ľuďom, ktorí si hľadajú bývanie v jednoizbovom byte. "Jedno a dvojizbové byty tak práve u týchto sa v súčasnosti prejavuje väčší záujem, dopyt od klientov," uviedol Palenčár. K nižším cenám bytov prispelo 6 krajov. Najviac klesli ceny nehnuteľností v Banskobystrickom a v Košickom kraji. No nepotešia sa kupujúci na západe krajiny. "Ceny rástli v dvoch krajoch - a to v Nitrianskom o 3,4 % a prvýkrát po veľmi dlhej dobe sa ceny zvýšili aj v Bratislavskom kraji," informoval analytik NBS Roman Vrbovský. 

Faktom je, že porovnaní s minulými rokmi sú byty stále drahé, ľudia sa ťažšie dostanú k úverom a tak si kúpu nehnuteľnosti odkladajú alebo si ju nemôžu dovoliť. Všetko sa ale môže zmeniť, ak sa upravia úrokové sadzby. Európska centrálna banka avizovala ich pokles v júni. V eurozóne tak hypotéky môžu opäť zlacnieť, no otázne je či sa tak stane aj u nás. "Je možné, že úroky budú na slovenských hypotékach stagnovať alebo dokonca mierne rásť," reagoval Búlik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy