Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dávajte pozor! Thajská minca vyzerá ako dvojeurovka
Zdielať na

Dávajte pozor! Thajská minca vyzerá ako dvojeurovka

BRATISLAVA / Ak by ste platili mincou, o ktorej bude reč, v obchode, mohli by ste si tým narobiť problémy. Keď sa na ňu letmo pozriete, vyzerá na prvý pohľad ako štandardná dvojeurovka. Až keď sa prizriete bližšie a pozornejšie, zistíte, že niečo nie je v poriadku. Nie je to však žiadny falzifikát. Je to pravá thajská minca, ktorá je na nerozoznanie od euromince. No nie je jediná minca, ktorá nás môže oklamať.

Rozdiel v hmotnosti - 2 gramy

Keď nám v predajni či v stánku vydajú takúto 2-eurovú mincu, väčšina z nás si vôbec nevšimne, že to 2-eurová minca vlastne nie je. Ide o 10 thajských bathov, ktorých hodnota je 26 našich centov, čo je zhruba jedna osmina hodnoty 2-eurovej mince. 10-bathová minca je rovnako veľká ako 2-eurová, vizuálne v rovnakých farbách a rozdiel v hmotnosti sú len 2 gramy. A keďže 2-eurovky majú 22 rôznych národných znakov, ktoré si nezapamätáte, takýto znak vám nepríde podozrivý.

Aj predavač v stánku ju zobral

Všimli by ste si, že to nie je 2-eurovka? - pýtali sme sa ľudí na ulici. Odpovede boli rovnaké v zmysle: "Nie, pretože je veľmi podobné." Podobne sme dopadli aj v novinovom stánku. Aj inak ostražitý predavač mincu považoval za 2-eurovku. Najmä, keď je nával zákazníkov, nemá šancu ustriehnuť každú mincu. "Hlavne ráno, keď je tma," hovorí.

Že nejde o 2-eurovku, zistíte až vtedy, keď skontrolujete aj druhú stranu, ktorú majú všetky mince rovnakú - má tam byť obrázok s vyznačením 2 eurá. "Tá spoločná strana je vždy rovnaká," vysvetľuje hovorkyňa NBS Petra Pauerová. Okrem toho 2-eurovka má magnetický stred, čo thajská minca nemá.

Aj iné mince sa podobajú...

Okrem tejto thajskej mince nás môže popliesť turecká jednolírovka, stará talianská líra, britská 2-librovka, alebo aj mexické či iránske mince. Hovorkyňa NBS Petra Pauerová: "Ľudia si musia pri preberaní hotovosti dávať pozor." Pokiaľ vo svojej peňaženke nájdete akúkoľvek nepravú mincu, je to len a len vaša smola.

Ani Národná, ani žiadna iná banka vám takúto mincu nevymení za 2-eurovú. A navyše tak, ako falošné mince, ani tieto nesmiete ďalej dávať do obehu ako 2-eurovú mincu, pretože je to trestné.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy