Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Inflácia v apríli: Najnižšia za posledné 3 roky, ceny potravín tiež zlacneli
Zdielať na

Inflácia v apríli: Najnižšia za posledné 3 roky, ceny potravín tiež zlacneli

BRATISLAVA / Najnižšiu úroveň za posledné 3 roky dosiahla aprílová inflácia. Celkom slušne rastú už aj reálne platy. Slovákom sa tak dýcha konečne o niečo lepšie. Zaujímavosťou medziročného zdražovania v apríli je jeden fakt - praje tým, ktorí sa chcú stravovať zdravšie. V apríli totiž nastal zaujímavý úkaz. Medziročne niektoré zdraviu prospešné potraviny dokonca zlacneli. Naopak výrazne hore šiel alkohol a tabak. Zlozvyky tak Slovákov vyjdú drahšie.

​Inflácia je tesne nad 2 %, čo je zároveň aj najlepšia miera od apríla 2021. Ceny potravín medzimesačne zlacneli a cena bývania a energií tiež mala minimálny vplyv na infláciu, zdraželi ale alkohol a tabak.

V apríli medziročne niektoré zdraviu prospešné potraviny dokonca zlacneli. V prípade mlieka, syrov a vajec ide skoro o 6-percentný pokles, pri zelenine sú to necelé 2 %. Medziročne najviac šli hore sladké potraviny a ovocie, ale aj to len niečo cez 4 %. Potom nasledoval chlieb, nealko a mäso.

Bežní ľudia zmeny v cenách potravín ale necítia. Tento efekt spôsobuje najmä to, že sa inflácia porovnáva s minulým rokom, keď rástla dva roky za sebou brutálnym tempom. "Čiže, ak sme urobili napríklad v apríli 2021 nákup za 100 eur, tak teraz nás ten istý nákup o 3 roky neskôr vyjde na 143 eur," priblížila analytička WOOD&COMPANY Eva Sadovská.

Rastú aj Platy

Najrýchlejšie rástli v maloobchode, priemysle, gastre, doprave a ubytovaní. Tento rast však nevymaže dva roky klesajúcich platov. Stále sú regióny, kde je situácia náročná.

Mzdy rastú aj vďaka nedostatku pracovnej sily. Vďaka vysokému odlivu pracujúcich, ľudia tak viac vyjednávajú o mzde, majú aj väčší výber a skúšajú.

Zlozvyky vyjdú drahšie

Zdražovania v apríli sa dotkli alkoholu - niečo cez 8 % a tabaku skoro o 10 %. A pohonných hmôt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy