Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na toto míňajú peniaze slovenskí milionári, pozrite sa
Zdielať na

Na toto míňajú peniaze slovenskí milionári, pozrite sa

BRATISLAVA / Dostať sa do peňaženky milionárov by nebolo zlé. Niekedy však stačí sa dostať do ich hláv, niečo si z toho zobrať a skúsiť šťastie. Možno to vyjde. Priblížiť milionárske správanie sa, investičné zmýšľanie, či životný štýl sa celkom podarilo jednému bankovému prieskumu. Pozrite sa teda, čo sa preháňa hlavou takému slovenskému milionárovi.

Najmladší milionár má len 22 rokov

Na Slovensku má najmladší dolárový milionár 22 rokov a najstarší 90. Najradšej investuje do nákupu firiem, umenia a potom do poľnohospodárskej pôdy. Pri investovaní do pôdy prichádza k milionárskej schizofrénii. Pôdu síce nakupujú, ale do samotného poľnohospodárstva sa im nechce. Niet sa čo čudovať, chcelo by sa vám takýto traktor ovládať v obleku a kravate?

Samozrejme dôvod je prozaickejší. "Poľnohospodárstvo závisí od ekonomických cyklov, či spotreby obyvateľstva, takže tam je veľmi veľké riziko," povedal Andrej Zaťko, riaditeľ J&T banky. Na druhej strane pôda je u nás relatívne lacná a raz bude jej cena rásť.

Umenie, víno ale aj moderné technológie

V oblasti umenia sa milionári môžu naozaj vyšantiť. Pochváliť sa cárskou tabatierkou a neskôr ju drahšie predať, prečo nie. "Je to unikátne dielo. Cárovná Alexandra ho darovala Mikulášovi Druhému, keď sa im narodila druhá dcéra. Oboch neskôr zabili pri Ruskej revolúcii," takto opísal tento vzácny kúsok Sophie Lawová, riaditeľka Bonhams Rusko.

Investovať sa dá aj do vína, teda v prípade ak ho nevypijete už cestou z aukčnej sály. "Francúzske vína sú aj investičným artiklom. Je to víno z Elyzejského paláca, to mu dáva pridanú hodnotu," hovorí investor v oblasti vína, Eduard Goliuier.

Väčšina boháčov sú muži

Milionári radi investujú aj do budúcnosti. "Zaujímajú ich nanotechnológie, IT technológie, biotechnológie, všetko, čo ženie svet dopredu," upresnil Andrej Zaťko. Slovenskí boháči sa vyjadrili aj k tomu, do čoho by neinvestovali a čo ich nezaujíma. Na prvom mieste je investovanie do termínovaných vkladov, pretože úrokové sadzby sú dnes tak nízko, že na nich v podstate prerábate.

Nelákajú ich priveľmi ani investície do slovenských firiem, či štátnych dlhopisov. Medzi slovenských dolárových milionárov ešte neprenikla emancipácia. Až 82 percent naozaj bohatých ľudí tvoria muži. Ale možno to zmení nejaká smernica z Bruselu.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

isifa/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy