Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Muži sú stále bohatší ako ženy. Čoskoro sa to však zmení
Zdielať na

Muži sú stále bohatší ako ženy. Čoskoro sa to však zmení

BRATISLAVA / Čo myslíte, je na svete viac milionárov alebo milionárok? Tak miliónmi na konte sa väčšinou chvália muži. A aj podľa istej štúdie je to tak, že ženy vlastnia iba percento svetového bohatstva. Milionársky kurz sa ale otáča. Teraz sa dozviete, v ktorých oboroch sú ženy väčšie šéfky ako muži. Možno budete prekvapení.

Niekde milionárky, inde bez volebného práva

Podľa všetkých dostupných zdrojov šušťavým papierikom ešte stále viacej dominujú muži. "Podľa reportu svetovej banky, ženy kontrolujú len jedno percento bohatstva, podľa Boston Consulting Group iba 27 percent," hovorí analytik J&T banky, Stanislav Pánis.

Toto má svoje historické pozadie. Nie je to tak dávno, čo mali ženy na starosti hlavne domácnosť a keď nerátame tajné ťahanie za mužské nitky, tak nemali potrebné vzdelanie, či práva. "V mnohých krajinách dokonca ešte donedávna, nemali ani volebné právo," dodal Pánis.

Aj ženy riadia veľké firmy

Toto všetko je minulosť. Baby chodia na univerzity a neskôr riadia veľké firmy, či medzinárodné fondy a nedá sa povedať, žeby ich nepočúvali. "Treba vyvinúť viac práce na zlepšenie situácie ohľadom vysokej nezamestnanosti, či slabého rastu," povedala Christine Lagardová, šéfka Medzinárodného menového fondu.

Sú odvetvia, kde je jasné, že ženy zarábajú viac. Modelka priemerne zarobí o 150 percent viac ako model. Keď majú ženy čuch, tak v tejto branži im ide naozaj karta, teraz napríklad fičí mamičkovská móda. "Teraz je toľko známych žien tehotných. A všetci pozerajú na ich špecifický štýl obliekania počas tehotenstva," hovorí Avril Grahamová, z magazínu Harper's bazaar.

Štatistky verzus realita

Už klasicky ženy zarobia viac v oblasti ľudských zdrojov, ale aj ako audítorky.  Dokonca zarobia viac v disciplíne, kde by to nikto nečakal - ako detektívky, teda aspoň v Amerike. Suma sumárum sa dá povedať, že ženy nie sú neschopnejšie ako muži, jednoducho len teraz prichádza ich chvíľa.

"O 20 rokov by ženy mohli kontrolovať väčšinu majetku v Amerike,"
dodal Stanislav Pánis, analytik J&T banky. A to ešte štúdie prieskumy nehovoria o tom, koľko mužského majetku reálne ovládajú práve ženy.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy