Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Európska únia je fascinujúci projekt. Na vstup spomínali guvernéri NBS
Zdielať na

Európska únia je fascinujúci projekt. Na vstup spomínali guvernéri NBS

BRATISLAVA/BRUSEL / Náš príbeh v Európskej únii už plynie 20 rokov. Jeho zlomové momenty si pripomenuli aj guvernéri Národnej banky Slovenska. Nie len ekonomicky, ale aj na svojich pribudnutých rokoch.

​S hviezdnym nesvietením si naše dvadsiate výročie v júni pripomenula aj Národná banka. Bez nej by to nešlo.

2004

Je rok 2004 a Slovensko spolu s ďalšími deviatimi krajinami vstupuje do Európskeho spoločenstva. Otvára sa mu obrovský trh a výhody s tým spojené. V tom čase šéfoval centrálnej banke Marián Jusko. "Bolo to obdobie náročné, ale na strane druhej bol pred nami nejaký cieľ a ten sa podarilo naplniť," opísal Jusko. 

2009

V roku 2009 prichádza ďalší míľnik. Slovensko ako prvá, a zatiaľ jediná, krajina V4 vstupuje do eurozóny a centrálna banka začína spadať pod Frankfurt, teda Európsku centrálnu banku. "V súčasnosti je schopných vydávať eurá minimálne 96 percent bankomatov," informoval vtedajší guvernér Ivan Šramko. 

TV JOJ

​Ľudia po polnoci zrazu vyberali z bankomatov eurá, ale tak jednoduché to nebolo. A nielen to. "Boli to mimoriadne náročné časy, komplikované, ale samozrejme, že ten cieľ bol pre nás sen. Myslím si, že v tom čase celej spoločnosti s tým, že sa to veľmi dobre podarilo," spomína bývalý guvernér NBS Jozef Makúch.

Podľa guvernéra Makúcha, ktorý úradoval počas veľkej krízy, už prechod na euro nebol až tak náročný ako samotný vstup do Únie v 2004.
Aj vtedy bol v centrálnej banke,

2020

V roku 2020 sa však svet aj ekonomický zastavil. Prišiel nový. To už centrálnej banke šéfoval Peter Kažimír. V rámci bezpečnostných opatrení  Národná banka Slovenska zvolila tlačovú besedu vonku v átriu. No a scenáre mala tri - zlý, horší a najhorší. "Pre Slovensko znamená stratu pracovných miest v počte 75-tisíc až 130-tisíc pracovných miest," hovoril Peter Kažimír. 

​To sa nakoniec nestalo najmä vďaka skráteniu pracovného času. Po kríze pandémie prišla kríza dodávateľských reťazcov a mega inflácia.
Európska únia tak naďalej bojuje raz účinnejšie, raz menej. Napriek tomu bojuje a niekto aj so šedinami. "Po tých dvadsiatich rokoch, aj keď mi pribudli nejaké šediny, možno nejaké kilá navyše, tak som stále presvedčený, že Európska únia je jeden fascinujúci projekt," zhodnotil Kažimír.

Hlavné výhody nášho spoločenstva v Únii a v eurozóne sú čerpanie priamych platieb, vplyv členstva na náklady financovania verejného dlhu a náš medzinárodný obchod či geopolitické ukotvenie krajiny. Slováci sa vďaka Únii majú lepšie a keby sme dokázali čerpať ešte efektívnejšie eurofondy, mali by sme sa ešte lepšie. 

20 rokov výhod, ale aj kritiky

Dvadsiate výročie vstupu Slovenska do Európskej únie sa nesie aj v znamení eurovolieb. Politici aj preto pritvrdzujú v rétorike, aby sa čo najviac vyhranili voči svojim proti-kandidátom. Už takým evergreenom je aj požiadavka na vystúpenie z Európskej únie. Podľa eurokomisára Maroša Šefčoviča by to znamenalo, že by bolo Slovensko výrazne chudobnejšie.

Viac sa dozviete v reportáži Lenky Ježovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy