Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bitcoin, zlato či vzácna whisky. Do čoho investujú Slováci?
Zdielať na

Bitcoin, zlato či vzácna whisky. Do čoho investujú Slováci?

BRATISLAVA / Investičný fenomén poslednej dekády je bitcotin. Virtuálna mena veselo ignorovala predpovede odporcov, ale aj ekonómov a momentálne za jeden dostanete 64 350 dolárov. Spokojní sú aj tí, ktorí investovali do zlata či vzácnej whisky. Ako sú však na tom Slováci?

​Kto si Bitcoin pred niekoľkými rokmi kúpil, môže investorské saltá radosti skákať. V polovici marca prekonal dokonca hranicu 70-tisíc dolárov. Najmä, keď si predstavíme prvú transakciu za 10-tisíc bitcoinov v roku 2009. "Kúpil si dve pizze a vlastne aj v máji oslavujú deň pizze," priblížil František Burda, investičný analytik Fingo.sk.

TV JOJ

​Kým bitcoin je tu s nami niečo cez dekádu, tak zlato od nepamäti. Kupovali sa zaňho kráľovstvá, keď ešte nikto netušil, že si dá raz na Slovensku pizzu s ananásom. Zlato z pohľadu investovania malo svoje slabšie a horšie obdobia, ale najmä v ťažkých časoch predstavovalo ostrov bezpečia. "Tak ako to bolo s covidom alebo s vojnou na Ukrajine, tak aj teraz vlastne vidíme rekordné úrovne ceny zlata," uviedla Diana Janošťáková, obchodná manažérka Golden Oak Trust.

TV JOJ

​Slováci sú však konzervy a svoje peniaze tak konzervujú najčastejšie na bežných účtoch, kde vďaka mega inflácií len strácajú hodnotu. Svoj majetok najlepšie zhodnocujeme pri nehnuteľnostiach. Tie zaznamenali v posledných rokoch slušné nárasty. Slováci však byty a domy nemajú ako investíciu. "Väčšina domácností v týchto nehnuteľnostiach býva, to znamená nemajú ich investične," vysvetlil Marián Kočiš, analytik SLSP.

​Na druhej strane potom máme menšiu skupinku ľudí - najmä bohatú, ktorá popri zlate, bitcoine či nehnuteľnostiach investuje do rôznych zberateľských kúskov. Za posledných 10 rokov stúpli o skoro 70 percent kabelky, o viac ako 80 percent autá, cez 105 percent umenie aj hodinky či vína. vyhráva, ale tento mok. "Whisky rástla za posledných desať rokov o 210 percent, čím prekonala aj americký akciový trh meraný indexom S&P 500," priblížil Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

Popri týchto zberateľských kúskoch za zmienku stojí aj najdrahšie ručne ručne písaná kniha, ktorá sa vydražila za viac ako 38 miliónov dolárov. Je ňou vyše tisícročná hebrejská biblia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy