Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vláda schválila novelu zákona: Zmeny majú rozviazať ruky mestám a obciam
Zdielať na

Vláda schválila novelu zákona: Zmeny majú rozviazať ruky mestám a obciam

SLOVENSKO / Výstavba chodníkov či nákupy do škôl by mali byť pre samosprávy jednoduchšie. Vláda schválila na svojom výjazdovom rokovaní dlho-očakávanú novelu zákona o verejnom obstarávaní. Zmeny majú rozviazať ruky mestám a obciam a zrýchliť verejné nákupy a výstavbu. Nadácia Zastavme korupciu však upozorňuje na to, že zákon je možné zneužiť.

"Priemerná dĺžka obstarávaní pri podlimitných zákazkách bola na Slovensku viac ako pol roka, teraz očakávame, že to bude v priebehu týždňov maximálne jedného mesiaca," povedal minister informatizácie a regionálneho rozvoja Richard Raši. Zákon o verejnom obstarávaní prináša niekoľko zmien. Jeho cieľ je podľa ministra jasný, odbúrať administratívu a zrýchliť verejnú výstavbu.

"Každý kus cesty a chodníka, ktorý by sme mohli veľmi rýchlo opravovať sme v zmysle zdĺhavého obstarávania robili roky," konštatoval primátor Galanty Peter Kolek. To by však po novom malo byť minulosťou, mestá a obce preto zmeny vítajú. "Určite nám starostom a primátorom pomôže, lebo nebudeme brzdení administratívou verejného obstarávania," reagoval primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos. "Keď máte lokálneho výrobcu pestovateľa ovocia tak do materských škôl to môžete kúpiť od lokálneho výrobcu a nemusíte to cez komplikované obstarávanie zakúpiť," uviedol ako príklad minister Raši. 

Bez súťaže do 50 tisíc

Kým doteraz sa mohlo obstarávať bez súťaže do 10 tisíc eur, po novom to bude 50 tisíc. "Do 50 tisíc ide mimo zákona o verejnom obstarávaní, pri stavebných prácach do 800 tisíc. Sú to len tri ponuky. Do sumy 1,5 milióna eur na stavebné práce nie je možné dávať námietky," informoval Raši. 
V praxi to ďalej znamená, že pri stavebných prácach do 800-tisíc eur nemusia verejné obstarávanie obce oznámiť. Stačí, ak samospráva osloví tri firmy a vyberie si najlepšiu ponuku. Odborníci ale varujú, že by sa to mohlo zneužívať. "Môže tam byť dohoda medzi obcou a nejakou firmou. A iba tí sa dostanú k zákazkám. Ostatní sa o tom nedozvedia," vysvetlil Ľubomír Daňko zo Zastavme korupciu. "Nedávame zákon preto, že si myslíme, že ho bude zneužívať. Oni napádajú to, že si starosta bude môcť vyberať, no keď bude férový a osloví tri tak si vyberie toho, kto vyhovuje najviac respektíve, kto to spraví lacnejšie," reagoval minister Raši. Nadácia Zastavme korupciu ale ďalej upozorňuje na to, že v zákulisí môžu vznikať aj dohody medzi firmami. "Sú skúsenosti, že tí traja sa vedia dohodnúť alebo jeden predloží ponuku a ďalší dvaja budú len na oko vyberaní, aby jeden vyhral, a aby bola ponuka na neho ušitá," povedal Daňko. Zákon teraz smeruje do parlamentu. Ak ho poslanci parlamentu schvália platiť bude od 1.júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy