Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nemecko hľadá učiteľky, Slovenkám ponúka kráľovský plat
Zdielať na

Nemecko hľadá učiteľky, Slovenkám ponúka kráľovský plat

BRATISLAVA / Tisícky eur. Toľko si budú môcť zarobiť slovenské učiteľky v Nemecku. Od prvého augusta tam totiž nastali veľké zmeny v súvislosti s materskými školami. Problémom však je , že v Nemecku chýbajú učiteľky. Tie sa chystajú hľadať predovšetkým u nás, v Českej republike a v Poľsku.

Mesačný plat takmer 2 300 eur

Od prvého augusta môžu do nemeckých štátnych škôlok nastúpiť už aj deti, ktoré dovŕšili len prvý rok života. Doteraz mali nárok na miesto v škôlke až trojročné deti, tak ako u aj nás.

Nemecko chce dať takto mamičkám možnosť vrátiť sa skôr do práce.Okrem toho by tým matky ušetrili stovky eur za opatrovateľky či súkromné škôlky. Problém s nedostatkom priestorov Nemecko nemá, no s personálom áno. Chýbajú im učiteľky. No a tie budú hľadať aj u nás. Ponúkaný mesačný plat je 2 300 eur v hrubom.

Školy nám ročne produkujú dostatok učiteľov

Na Slovensku sa priemerná mesačná mzda v štátnych škôlkach pohybuje okolo 500 eur. No a ani naše súkromné škôlky by tak vysokú mzdu vraj učiteľom nedokázali dať. "Je to rádovo pod tisíc eur. Tomu sa nedá konkurovať," tvrdí riaditeľka súkromnej materskej školy.

I napriek vysokému platu sa naše ministerstvo školstva hromadného odchodu učiteliek neobáva. "Máme dostatok stredných a vysokých škôl, ktoré nám produkujú ročne množstvo učiteľov," hovorí Renata Vítková z tlačového odboru ministerstva školstva.

Problémom pri zháňaní učiteľov môže byť nedostatočná znalosť jazyka, ktorá v prípade maličkých detí musí byť stopercentná. Všetko teda bude závisieť od kritérií, ktoré si nemecká strana určí. Jedno je však isté. Slovensko si z Nemecka príklad brať nebude a vek nástupu do škôlky sa tak skoro nezmení.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy