Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Slovensko má na dosah veľkú investíciu: Ide o desiatky miliónov eur
Zdielať na

Slovensko má na dosah veľkú investíciu: Ide o desiatky miliónov eur

BRATISLAVA / Slovensko má na dosah veľkú investíciu z Južnej Kórei. Aj to je výsledok trojdňových rokovaní ministra Juraja Blanára a jeho delegácie v tejto krajine. Nový ázijský biznis u nás by mal byť za desiatky miliónov eur. Pribudol by tak k stovke juhokórejských firiem, ktoré už na Slovensku pôsobia. Táto krajina je u nás najväčším ázijským investorom.

​"Je to náznak toho, že na Slovensku budeme mať ďalší projekt z Kórei. Čo sa týka nového projektu alebo nového výrobného plánu, rokuje momentálne SARIO, ale aj predstavitelia zastupiteľského úradu s viacerými investormi, respektíve investičnými skupinami. Som veľmi optimistický, že v krátkom čase budeme mať dobré správy," povedal štátny tajomník MZV SR Rastislav Chovanec. 

Investície sú naozaj vysoké

Štátny tajomník zároveň prezrádza, že niektorí investori sú už etablovaní aj na Slovensku a chcú k nám priniesť nový výrobný program. V rokovaniach sú podľa neho už na posledných bodoch. Jednoznačne to ale bude silný impulz pre ozdravenie slovenskej ekonomiky. "Momentálne sa bavíme o investíciách, ktoré sú v hodnote desiatkach miliónov eur," dodal. 

Podrobnosti ale prezradiť ešte nechceli. Podľa ministra sú na spadnutie aj ďalšie projekty. "Pomaličky dozrievajú a sme presvedčení, že dozrejú až do finálnej spolupráce," vyjadril sa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár. Ako napríklad rozšírenie výroby závodu Kia, ktoré pred pár mesiacmi odklepla vláda. 

Išlo o sumu cez 20 miliónov eur formou odpustenia odvodov. "Je to práve pre rozbehnutie výroby elektromobilov," dodal Blanár. Slovenská delegácia sa išla pozrieť aj do najvýznamnejšieho priemyselného centra Južnej Kórei. A práve pre jedinečnosť tohto miesta tam otvorili aj honorárny konzulát Slovenska. Konzulom sa stal miestny šéf významnej firmy, ktorý vidí rozdiel v práci so slovenskými firmami a kórejskými. "Pracovať so slovenskými ľuďmi alebo firmami je zábavné, pretože slovenskí ľudia sa radi učia a skúšajú nové veci," povedal 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy