Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zmysel daňovej amnestie je otázny
Zdielať na

Zmysel daňovej amnestie je otázny

SLOVENSKO / Ministerstvo financií uvažuje o tom, že zavedie daňovú amnestiu. Subjekty, ktoré nezaplatili dane, by tak mohli urobiť dodatočne a bez trestu. Navyše je možné, že ani nebudú musieť doplatiť celú sumu, ale len časť nezaplatených daní. No a vyhnú sa aj pokute. O konečnej podobe amnestie sa zatiaľ iba diskutuje, ale už teraz je kritických hlasov viac, než dosť.

Skúšali to aj vo svete...

"Daňová amnestia by mohla priniesť zvýšené príjmy do štátneho rozpočtu, viesť k návratu kapitálu zo zahraničia a odhaleniu zdrojov príjmov, ktoré boli doteraz daňovej správe neznáme," píše sa vo vyjadrení MF SR.

Daňovú amnestiu si už vyskúšali neplatiči daní v Rakúsku, v Nemecku, v Maďarsku či v Taliansku. Ako to dopadlo? V Španielsku vláda očakávala návrat dve a pol miliardy eur, dostala z toho len polovicu. Nemci počítali hneď s piatimi miliardami, ale neplatiči sa rozhodli vrátiť len pätinu z toho.

Opozícia je už teraz proti

Problémom vo viacerých krajinách bolo, že amnestia nebola tak celkom anonymná a na previnilcov si neskôr úrady posvietili. Aké budú podmienky amnestie u nás sa zatiaľ nevie. Opozícia je však už teraz proti. "Je to legalizovanie podvodníkov," myslí si podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Nápad odpustiť pokuty a možno aj časť daní neplatičom sa nepozdáva ani niektorým diskutujúcim na internete: "Prečo niekto, kto sa roky vyhýba plateniu, má byť zvýhodnený proti poctivo platiacim občanom?! Veď ide o TRESTNÝ ČIN!"

Téme sa venuje reportérka Beáta Kszenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy