Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Cyprus sa dohodol na zdanení vkladov. Slovo má teraz parlament
Zdielať na

Cyprus sa dohodol na zdanení vkladov. Slovo má teraz parlament

NIKÓZIA, BRUSEL / Cyprus sa v sobotu večer priblížil k odvráteniu hroziaceho bankrotu. S medzinárodnými veriteľmi sa dohodol na podmienkach jednorázového zdanenia vkladov v tamojších bankách, čo je podmienkou zahraničnej pomoci pre ostrov ťažko zasiahnutý dlhovou krízou.

Dohodu má na stole parlament

Na riešenie situácie zostáva čas už len do pondelka. Už teraz ale obyvatelia Cypru značne pociťujú jej ťažobu.

Cyprus sa dohodol so zástupcami veriteľskej "trojky" na novej podobe kontroverzného jednorázového zdanenia vkladov v sobotu večer. Bude sa týkať nepoistených vkladov nad 100 000 eur cyperských bánk. U najväčšieho tamojšieho finančného ústavu Bank of Cyprus pôjde o 20-percentné zdanenie, u ostatných bánk o 4-percentné.

Dohodu ešte bude musieť schváliť parlament. Prvé body záchranného plánu pre ostrovnú ekonomiku schválil v piatok neskoro večer. Poslanci na mimoriadnej schôdzi schválili zákony o dohľade nad pohybom kapitálu, zariadenie fondu solidarity a reštrukturalizácii bánk.

Maximálne vytiahnú 260 eur

Euroskupina sa bude situáciou na Cypre a jeho žiadosti o finančnú pomoc zaoberať v nedeľu. Potom by mal opäť zasadnúť cyperský parlament a posúdiť novú dohodu. Ak ju neprijme, alebo ak sa dohoda na niečom zadrhne, príde ostrov v pondelok o kľúčovú núdzovú pomoc Európskej centrálnej banky. Cyperské banky by sa tak ocitli bez hotovosti, čo by pre krajinu malo hrozivé následky.

Celý týždeň sú zatvorené banky, ľudia stoja v dlhých radoch pred bankomatmi, z ktorých si ale jednorázovo môžu vybrať len 260 eur. Miestne médiá informujú, že kvôli nedostatku hotovosti sa budú musieť uzavrieť benzínové čerpacie stanice. Kríza dopadá aj na supermarkety, ktorým dochádzajú zásoby.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy